Creşterea bugetelor unor spitale nu înseamnă mai mulţi bani pentru angajaţi, ci îmbunătăţirea serviciilor medicale

Creşterile bugetare ale unor spitale prin schimbarea modului de finanţare nu se vor reflecta în creşteri cu cheltuielile de personal, ci în îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a aprovizionării cu medicamente şi materiale sanitare, a declarat, duminică, secretarul de stat în MS Cristian Irimie.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă organizată la Suceava, că schimbarea modului de finanţare în urma clasificării spitalelor în funcţie de competenţe va duce la creşteri importante de buget pentru unele spitale, pentru spitale mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde serviciile medicale nu sunt performante, scrie Mediafax.

"Aceste creşteri de bugete trebuie să se reflecte în îmbunătăţirea aprovizionării cu materiale sanitare, cu medicamente, în creşterea calităţii actului medical şi nu în creşterea cheltuielilor de personal. Regula încadrării în cheltuielile de personal se menţine şi nu poate fi încălcată de nimeni sub sancţiunea care există prevăzută de lege", a mai spus Irimie.

Secretarul de stat a afirmat că 36 la sută dintre spitale vor avea creşteri bugetare, 84 de spitale vor avea aceeaşi finanţare ca anul trecut, 39 la sută dintre spitale vor avea bugete scăzute, iar cele mai multe dintre spitalele ce vor avea creşteri de buget se află în primele trei categorii de competenţă.

El a arătat că toate cele şapte spitale care au fost incluse în prima categorie de competenţe, cu program de conformare, beneficiază de creşteri ale bugetelor faţă de anul trecut, din cele 14 spitale din a doua categorie de competenţă în cazul a nouă spitale bugetele sunt mai mari, iar pentru alte cinci vor fi scăderi de până la 10 la sută. Pentru cele de categoria a treia, în cazul a 29 de spitale vor fi creşteri ale bugetului, cinci vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru alte zece sunt scăderi de buget cu până la 15 la sută din bugetul anului 2010.

Irimie a spus că în cazul celor 124 de spitale de categoria a patra vor fi creşteri de zece la sută pentru 40 de unităţi spitaliceşti, 13 spitale vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru 71 de spitale bugetele vor scădea cu până la 40 la sută, media scăderii fiind de 15 la sută.

"Se corectează astfel, prin introducerea în premieră a unor reguli de finanţare, disparităţile dintre unele unităţi care sunt pe acelaşi nivel", a spus Irimie care a adăugat că erau diferenţe semnificative de contractare, exemplificând cu spitalele clinice judeţene Cluj şi Constanţa, din prima categorie de competenţă, primul având contractat 69 la sută, iar cel de-al doilea 89 la sută.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...