Creşterea bugetelor unor spitale nu înseamnă mai mulţi bani pentru angajaţi, ci îmbunătăţirea serviciilor medicale

Creşterea bugetelor unor spitale nu înseamnă mai mulţi bani pentru angajaţi, ci îmbunătăţirea serviciilor medicale
Creşterile bugetare ale unor spitale prin schimbarea modului de finanţare nu se vor reflecta în creşteri cu cheltuielile de personal, ci în îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a aprovizionării cu medicamente şi materiale sanitare, a declarat, duminică, secretarul de stat în MS Cristian Irimie.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă organizată la Suceava, că schimbarea modului de finanţare în urma clasificării spitalelor în funcţie de competenţe va duce la creşteri importante de buget pentru unele spitale, pentru spitale mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde serviciile medicale nu sunt performante, scrie Mediafax.

"Aceste creşteri de bugete trebuie să se reflecte în îmbunătăţirea aprovizionării cu materiale sanitare, cu medicamente, în creşterea calităţii actului medical şi nu în creşterea cheltuielilor de personal. Regula încadrării în cheltuielile de personal se menţine şi nu poate fi încălcată de nimeni sub sancţiunea care există prevăzută de lege", a mai spus Irimie.

Secretarul de stat a afirmat că 36 la sută dintre spitale vor avea creşteri bugetare, 84 de spitale vor avea aceeaşi finanţare ca anul trecut, 39 la sută dintre spitale vor avea bugete scăzute, iar cele mai multe dintre spitalele ce vor avea creşteri de buget se află în primele trei categorii de competenţă.

El a arătat că toate cele şapte spitale care au fost incluse în prima categorie de competenţe, cu program de conformare, beneficiază de creşteri ale bugetelor faţă de anul trecut, din cele 14 spitale din a doua categorie de competenţă în cazul a nouă spitale bugetele sunt mai mari, iar pentru alte cinci vor fi scăderi de până la 10 la sută. Pentru cele de categoria a treia, în cazul a 29 de spitale vor fi creşteri ale bugetului, cinci vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru alte zece sunt scăderi de buget cu până la 15 la sută din bugetul anului 2010.

Irimie a spus că în cazul celor 124 de spitale de categoria a patra vor fi creşteri de zece la sută pentru 40 de unităţi spitaliceşti, 13 spitale vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru 71 de spitale bugetele vor scădea cu până la 40 la sută, media scăderii fiind de 15 la sută.

"Se corectează astfel, prin introducerea în premieră a unor reguli de finanţare, disparităţile dintre unele unităţi care sunt pe acelaşi nivel", a spus Irimie care a adăugat că erau diferenţe semnificative de contractare, exemplificând cu spitalele clinice judeţene Cluj şi Constanţa, din prima categorie de competenţă, primul având contractat 69 la sută, iar cel de-al doilea 89 la sută.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
1

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
10

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
40

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...