Crescătorii de animale vor desfinţarea ANSVSA: Era stat în stat

Mai multe asociaţii profesionale ale crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, printre care şi Federaţia Crescătorilor de Bovine din Romania(FCBR), cer Guvernului desfiinţarea Autorităţii Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), principala instituţie care supraveghează sănătatea alimentară şi circulaţia produselor de origine animală.

Propunerea vizează intrarea instituţiei în subordinea Ministerului şi Dezvoltării Rurale, respectiv a Ministerului Sănătăţii(MADR), reducerea numărului de angajaţi şi privatizarea laboratoarelor de analiză sanitar-veterinară din toate judeţele.

Bela Atilla Kelemen, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, spune că rolul ANSVSA este vital şi că o decizie în acest sens este foarte importantă. "Nu cred că e cazul să se desfiinţeze ANSVSA, eu nu sunt de acord. Siguraţa alimentară este o problemă foarte importantă şi trebuie să mai discutăm. Siguranţa alimentară este în prezent asigurată de la furculiţă la furcă de medicul veterinar şi acest lucru trebuie să ramană aşa", a declarat Kelemen pentru ZF.

Ciprian Luca, deputat PSD Arad, crede că reformarea ANSVSA ar putea da cale liberă abuzurilor. "In prezent, există 2.500 de medici veterinari concesionaţi la nivelul ţării. Ei controlează crotaliile de identificare pentru fiecare animal, fapt care asigură un control strict al animalelor. Prin reformarea instituţiei, aceste atribuţi vor fi controlate de asociaţii care vor putea folosi un crotaliu pentru o sută de oi", spune Ciprian Luca.

De cealaltă parte, Mircea Ciurea, preşedintele FCBR, spune că organizaţia pe care o conduce a cerut restructurarea ANSVSA şi nu desfinţarea acesteia.

"Nu am cerut desfinţarea ANSVSA, am cerut restructurarea ei şi trecerea în cadrul MADR. Instituţia asta a făcut mai mult rău decat bine. Datorită ANSVSA s-au înschis atatea abatoare. La ANSVSA era stat în stat", a afirmat Ciurea pentru ZF. In privinţa privatizării laboratoarelor ANSVSA, Mircea Ciurea, spune că nu va fi nicio diferenţă pentru că preţurile practicate de instituţie sunt ridicate.

"Cand am făcut solicitatrea nu ne-am gandit la laboratoare şi la ce se va întampla cu ele. Oricum aveau costuri ridicate, trei milioane pentru o probă de apă este mult", spune Ciurea. Deputatul UDMR Bela Atilla Kelemen se arată deschis la propunerea de privatizare a laboratoarelor însă avertizează că trebuie menţinute condiţiile de siguranţă.

"Privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare se mai poate discuta, însă trebuie fixate bine condiţiile de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească un particular, pentru că acest domeniu nu e de joacă", spune Kelemen.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime, despre scumpirea apei: „Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați!”

Friday, 17 January 2025

,,Prețul la apă va crește cu 36 de bani. Nu 2 lei, nu 7 lei, așa cum mulți dintre voi mi-ați semnalat în mesaje. Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați. Sunt mulț...

Primarul unui oraș vecin Botoșaniului a pus gând rău rufelor întinse la uscat pe balcoane!

Friday, 17 January 2025

Cei care nu vor respecta noile reguli riscă amenzi usturătoare. Pentru a îmbunătăți estetica orașului, Primăria din Iași a scos în dezbatere publică un proiect ce prevede mai m...

Polițiștii locali botoșăneni, la datorie pentru asigurarea ordinii și siguranței!

Friday, 17 January 2025

Polițiștii locali, în sprijinul vârstnicilor Miercuri, 15 ianuarie 2025, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, pe timpul...