Credinţa şi cumpătarea au ţinut-o în viaţă 104 ani

Credinţa şi cumpătarea au ţinut-o în viaţă 104 ani

   Monitorul de Suceava

Născută la Dolina, comuna Leorda, judeţul Botoşani, femeia s-a mutat în Suceava în urmă cu aproximativ zece ani. "Este foarte ambiţioasă, pretenţioasă la mâncare, iar dacă nu ţinea toate posturile nu cred că ajungea vârsta asta", spune un vecin.

Maria Hamburdă va împlini mâine cei 104 ani de viaţă, dar Asociaţia Pensionarilor CFR Suceava, vecinii şi rudele au ţinut s-o serbeze încă de luni. Deşi vârsta şi-a lăsat patina, femeia şi-a propus să doboare un record al unui unchi care a trăit 106 ani şi pe care vrea să-l detroneze din vârful ierarhiei longevităţii familiale.

Spune că tot secretul este credinţa şi cumpătarea de care a dat dovadă toată viaţa, obiceiuri de care nu se poate despărţi nici acum.

"Eu vreau să trăiesc, îmi place să am grijă de grădina mea, să culeg pietrele din grădină, să merg la biserică. Şi îmi place să mă descurc singură, să nu mă duc la megieşi", a mărturisit Maria Hamburdă.

Născută la Dolina, comuna Leorda, judeţul Botoşani, femeia s-a mutat în Suceava în urmă cu aproximativ zece ani. La scurt timp a devenit membră de onoare a Asociaţiei Pensionarilor CFR din Suceava ca urmare a faptului că singurul ei fiu a lucrat în sistem. Acum, Maria Hamburdă locuieşte într-o locuinţă CFR, ridicată cam pe vremea când se năştea ea, dar grădina în care trebăluieşte de dimineaţă până seară o face să se simtă ca în satul natal.

Merge singură la cumpărături

Cu o pensie de 350 de lei, bătrâna se descurcă binişor. Rudele şi vecinii o mai ajută cu mâncarea, dar asta nu înseamnă că nu merge în fiecare zi la cumpărături. De la magazin îşi ia cele necesare, dintre care nu lipsesc laptele, iaurtul, fructele şi pâinea. Sunt alimentele de bază care au dus-o peste pragul celor 100 de ani. Băuturile alcoolice le-a ocolit, la fel cum a făcut şi ieri. Din vişinata pregătită pentru musafirii care i-au trecut pragul a servit pe toată lumea, mai puţin pe ea.

"Mai vreau să trăiesc vreo două zile şi de asta nu beau", a spus Maria Hamburdă. Haina grea a bolilor şi bătrâneţilor a atins-o şi pe ea, dar nu prea are obiceiul să se plângă. Medicamente ia, dar mai rar, iar posturile le ţine cu sfinţenie pe toate.

A votat la 102 ani

Pe lângă faptul că îşi poartă singură de grijă, Maria Hamburdă a dat dovadă şi de un simţ civic ridicat. La ultimele alegeri, cele prezindenţiale din 2009, s-a prezentat la urne pentru a-şi exprima opţiunea. Dovadă stă ştampila din buletin, dar şi amintirile care-i sunt încă proaspete. Mai puţin cele despre candidatul pe care l-a preferat în turul doi al alegerilor pentru funcţia de şef al statului.

 


Monitorul de Suceava

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
57

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
92

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
153

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...