Credincioșii, sfătuiți să nu ofere sume de bani persoanelor neafiliate Bisericii

Credincioșii, sfătuiți să nu ofere sume de bani persoanelor neafiliate Bisericii

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților recomandă creștinilor să fie atenți la persoanele neafiliate Bisericii care solicită ajutor în numele acesteia, dar îl folosește în interes propriu.

Conform comunicatului transmis de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, filantropia reprezintă o latură importantă a activității Bisericii și fiecare creștin (cleric sau laic) este îndemnat să arate prin fapte iubirea față de aproapele.     

„Există, din păcate, și situații când persoane neafiliate Bisericii solicită ajutor în numele acesteia, însă în scop personal. Acest lucru este demonstrat și prin înregistrarea unor plângeri referitoare la cazuri de înșelăciune provocate de anumite persoane care s-au folosit de haina preoțească pentru a obține anumite sume de bani pe diferite căi.”

Biserica nu încurajează cerșetoria, care întreține un lanț vicios, însă încurajează ajutarea semenilor aflați în situații vulnerabile, recomandând discernământ atunci când vrem să facem fapte de milostenie.

 Potrivit comunicatului de presă, cei care doresc să sprijine activitățile Bisericii (ctitorire, restaurare, pictură, îmbunătățiri) sunt sfătuiți să ia legătura direct cu beneficiarul (preot paroh/stareț/econom) pentru a evita situațiile în care persoane rău intenționate doresc să profite de buna credință a binefăcătorilor.

„Orice activitate de strângere de fonduri sau bunuri pentru biserici, schituri, mănăstiri, cazuri sociale etc. este aprobată de către chiriarh și luată în evidență de sectoarele de resort, emițându-se în acest sens documente justificative.

În vederea întăririi disciplinei și pentru evidența personalului monahal, respectiv clerical, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a eliberat legitimații pentru fiecare persoană care activează în cadrul eparhiei conținând informații esențiale (nume, parohie/mănăstire), ce permit identificarea celui care o deține.

Pentru a evita situațiile neplăcute, constituie o datorie morală sesizarea cazurilor de cerșetorie sau înșelăciune în numele Bisericii fie Protopopiatului pe raza căruia se petrece acțiunea, fie Centrului Eparhial, utilizând adresa de email: sesizari@arhiepiscopiasucevei.ro, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Așadar, credincioșii să nu ofere sume de bani pentru presupuse mănăstiri, schituri ori biserici, persoanelor care fac uz în mod ilegal de haina clericală.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Când va avea loc Maratonul Nordului 2021

Sâmbătă, 17 Aprilie 2021
98

Maratonul Nordului a fost printre puținele competiții care au reușit în 2020 să-și urmeze programul stabilit.În anul 2021 organizatorii pregătesc o nouă ediție Maratonul Nordului, cu cel...

Disperarea unui tată din Botoșani: „Fiul meu are nevoie de ajutorul nostru pentru a câștiga lupta cu o boală grea”

Sâmbătă, 17 Aprilie 2021
554

Mario Țucă este un băiat în vârstă de 16 ani din orașul Bucecea, județul  Botoșani, cu care soarta a fost prea crudă, iar astăzi adolescentul se luptă cu scolioza, o boală întâlnită f...

Bărbatul căutat de familie a fost identificat de polițiștii botoșăneni

Sâmbătă, 17 Aprilie 2021
932

Bărbatul de 51 de ani, din municipiul Botoșani, dispărut de la domiciliu în după amiaza zilei de vineri, a fost identificat, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).Potrivi...