Costel Lupascu: "Daca medicii nu prescriu reteta electronica de la 1 ianuarie, oamenii nu vor primi medicamente in farmacii"

Costel Lupascu: "Daca medicii nu prescriu reteta electronica de la 1 ianuarie, oamenii nu vor primi medicamente in farmacii"
Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani i-a atentionat pe medicii de familie din judet si pe cei din spitale ca de la 1 ianuarie este obligatorie prescrierea retetei electronice, in caz contrar pacientii nu isi vor putea primi medicamentele de la farmacii.

"I-am avertizat pe medici ca daca nu prescriu reteta electronica de la 1 ianuarie, oamenii nu vor primi medicamente in farmacii si vor merge la medici sa faca scandal", a spus Costel Lupascu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani.

Reteta electronica on-line este formularul de prescriptie medicala in format electronic, completat de medic/farmacist folosind oaplicatie informatica dedicata, conectata la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prescriptia fiind validata si inregistrata in forma electronica in sistem inainte de a fi tiparita.

Prin comparatie, prescriptia medicala electronica off-line este completata de medic folosind o aplicatie informatica dedicata care nu este conectata la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica al CNAS si este tiparita fara a fi validata si inregistrata in sistem. Totodata, poate fi considerata off-line si prescriptia completata manual pe hartie, respectand, insa, acelasi formular generat de aplicatia electronica.

In opinia autoritatilor, noua metoda de prescriere a medicamentelor va contribui la cresterea calitatii actului medical de prescriptie deoarece medicul este ajutat de programul de "prescriere asistata a medicatiei" care face automat corelari intre diagnostice si medicatie, semnalizeaza interactii, supradozari, contraindicatii. Practic, sistemul informatic va permite medicilor sa aleaga, in functie de diagnostic, dintr-o baza de date complexa cu medicamente, tratamentul pe care il considera corespunzator afectiunii respective. Sistemul electronic poate sesiza eventualele erori in prescriere comise de medic si il va atentiona ca un anumit medicament este contraindicat afectiunii pe care doreste sa o trateze.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
30

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
34

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
84

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...