Coplata in sistemul de sanatate: Cine NU trebuie sa plateasca

Incepand cu anul urmator, vom plati pentru serviciile medicilor de familiei si ale medicilor specialisti din spitale, legea care prevede introducerea mecanismului de coplata in sistemul medical din Romania fiind publicata miercuri in Monitorul Oficial. Totusi, exista cateva categorii de persoane exceptate de la plata serviciilor medicale.

Legea nr. 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 851, din 2 decembrie 2011, prevede ca persoanele asigurate in sistemul de sanatate sa plateasca o parte din costurile unor servicii medicale. Astfel, noul act normativ defineste coplata ca fiind contributia asiguratului la sistemul de sanatate, incasata suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate.

Insa, de la costurile coplatii vor fi scutiti:

• copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani și 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca;

• bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;

• pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna.

De asemenea, conform noilor reglementari, documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sanatate, urmand ca modelul si modul de utilizare a acestuia sa se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma prevazuta drept coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevazute in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Totusi, suma perceputa drept coplata nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. Potrivit expunerii de motive a legii publicate, tichetul va reprezenta o suma de bani in limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care pacientul o va plati pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Peste aceasta suma, orice act medical va fi gratuit.

"Dupa atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se incaseaza coplata sunt acordate fara coplata", se prevede in noul act normativ.

Totodata, in noua lege se prevede posibilitatea ca toate costurile generate de coplata sa fie suportate de asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar.

Introducerea coplatii reprezinta un angajament al Executivului fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, urmand ca data aplicarii sa se stabileasca prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult la celebrarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române!

astăzi, 14:45

La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...

Postul de director general al companiei Nova Apaserv a fost scos la concurs!

astăzi, 14:12

Nova Apaserv, asistată de un expert independent în concursurile de management, anunță începerea procesului de recrutare și selecție pentru poziția de director general al societății...

Două artiste din Botoșani, mamă și fiică, expun împreună ”Chipuri în timp”: ”O fereastră misterioasă către o lume acum dispărută”

astăzi, 13:57

Vineri, 24 ianuarie, de la ora 17.00, în mansarda Muzeului Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, va avea loc vernisajul dedicat expoziției temporare de grafică ”Chipuri în...