Control la fermele și centrele de colectare a laptelui, dispus de Mihai Țurcanu!

Control la fermele și centrele de colectare a laptelui, dispus de Mihai Țurcanu!

Mihai Turcanu

Preşedintele Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mihai Ţurcanu, a dispus demararea unor controale extinse în ceea ce priveşte calitatea laptelui materie primă, se precizează într-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.

Probele de lapte au fost recolate în data de 4 martie, iar în urma rezultatelor analizelor, în data de 5 martie a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

În aceste condiţii, în aceeaşi zi, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de l a fost sechestrată şi au fost stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.

De asemenea, s-a dispus scoaterea din alimentatia bovinelor a întregului lot de furaje contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate şi s-au prelevat probe suplimentare din materiile prime utilizate pentru raţia care se administreaza în prezent a vacilor cu lapte.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii similare, preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu a dispus Direcţiilor judeţene o acţiune la nivel naţional, de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare lapte, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud, unităţi de procesare a laptelui.

Probele recoltate urmează a fi analizate în laboratoare şi la Institutul de Referinţă din reţeaua ANSVSA.

 Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje şi transmiterea lor spre analiză.

Condiţiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenţează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creşterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate şi temperatura ridicate şi lipsa ventilaţiei.

Laptele poate conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
437

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
146

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
416

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...