Controale dispuse de administratia judeteana la Memorialul Ipotesti!

Controale dispuse de administratia judeteana la Memorialul Ipotesti!
Inca un control la Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu, de aceasta data solicitat de consilierul judetean Dumitru Codreanu, in plenul sedintei ordinare a Consiliului Judetean de vineri!

Dumitru Codreanu a oferit punctual solicitari de verificare in mai multe situatii neclare inregistrate la Memorial, despre care consilierul judetean spune ca detine informatii sigure.

Astfel, Codreanu a cerut presedintelui Consiliului Judetean Botosani sa aprobe constituirea unui corp de control, format din specialisti, care sa verifice acordarea tuturor lucrarilor de investitii de la Memorialul Ipotesti unei singure firme.

Dumitru Codreanu a mai solicitat informatii si cu privire la pretul foarte mare - 320 de milioane de lei vechi - cu care institutia de cultura a achizitionat un panou, dar si conditiile in care s-a cumparat o poarta de la conacul din Dersca, avand in vedere ca atat unitatea de la Dersca, in speta conacul, cat si muzeul de la Ipotesti, apartin de Consiliul Judetean.

Totodata, a fost adus in discutie un subiect "vedeta", el fiind deseori in discutia administratiilor judetene - sistemul de ventilatie. Codreanu a cerut informatii despre valoarea sistemului de ventilatie achizitionat de Memorial, cheltuielile de intretinere si, mai ales, daca acest sistem a functionat vreodata.

Cu privire la personalul retribuit de institutia de cultura de la Ipotesti, consilierul judetean a solicitat sa se verifice de ce profesorul Pompiliu Craciunescu, coordonatorul de doctorat al profesorului Valentin Cosereanu - directorul Memorialului Ipotesti, dar si sotia lui Pompiliu Craciunescu - Valy Ceia, au fost retribuiti in calitate de cercetatori, timp de 3 ani, din banii publici, dar si care sunt rezultatele cercetarilor realizate de cei doi in acesti ani.

De asemenea, Codreanu cere lamuriri cu privire la Ioana Cosereanu, care a fost retribuita, in sistem de colaborare, cu circa 7.000 de RON lunar.

Alte probleme ridicate de Dumitru Codreanu fac referire la deconturile pentru manifestarile ocazionate de Zilele Eminescu, sume pentru care cei care ar fi trebuit sa beneficieze de acesti bani nu au semnat.

Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac, a anuntat ca se va demara un nou control la Memorialul Ipotesti.

"Am dispus acolo un control. Vom mai dispune unul, si inca unul, daca va fi nevoie. De data aceasta nu vom apela la un corp de control, ci la echipe complexe", a anuntat Mihai Tabuleac, acesta propunand ca Dumitru Codreanu sa faca parte din comisia care va verifica cele semnalate chiar de catre consilierul judetean.

Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu este o institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Botosani.

In urma cu cativa ani, unitatea a fost finantata de Ministerul Culturii, muzeul revenind apoi sub egida administratiei judetene.

Complexul cultural, cel mai mare de pe teritoriul judetului Botosani, cuprinde Casa Memoriala Mihai Eminescu, Muzeul Mihai Eminescu, Casa Papadopol, Bisericuta familiei Eminovici, Biblioteca Nationala de Poezie. De asemenea, in apropiere, in aceeasi curte cu obiectivele amintite, se afla si Biserica satului Ipotesti, ctitoria lui Nicolae Iorga.

Tot la Ipotesti sunt inregistrate Pensiunea Floare albastra si Fundatia Mihai Eminescu. Complexul muzeal dispune de locuri de cazare, de un spatiu generos de relaxare si de un Amfiteatru in aer liber.

Fundatia Mihai Eminescu are sediul in Ipotesti, Consiliul dirigent fiind sub presedintia lui Valentin Cosereanu, directorul Memorialului Ipotesti.

Conform informatiilor oficiale oferite de site-ul Fundatiei, "sediul este inregistrat la Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu, care reuneste cinci obiective culturale cu specific propriu: Casa memoriala Mihai Eminescu, Bisericuta Familiei Eminovici, Casa taraneasca de epoca, Biblioteca Nationala de Poezie si Muzeul Mihai Eminescu, imbinandu-se armonios obiective muzeale traditionale cu modernele spatii ale Bibliotecii si Muzeului nou".

Acelasi site informeaza ca "Fundatia Mihai Eminescu pune la dispozitia iubitorilor de frumos si liniste un numar de aproximativ 90 de locuri de cazare la standarde moderne, oferind toate utilitatile posibile, din care 34 de locuri sunt amenajate in 5 apartamente cu 2 si 3 camere si 7 casute de vacanta, a caror inaugurare s-a facut in 15 iunie 2005. Sala de mese, cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, ofera un serviciu complet de pensiune, in urma unei programari prealabile".

Urmeaza oferte de cazare la Pensiunea Floare Albastra - apartamente si case de vacanta, dar si prezentarea spatiilor pe care Fundatia le pune la dispozitie pentru desfasurarea de conferinte, simpozioane, spectacole de teatru, poezie si muzica in cele doua amfiteatre, toate imaginile prezentate facand referire la obiectivele Centrului National de Studii Mihai Eminescu.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
91

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
115

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
118

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...