Contributiile sociale ar putea fi reduse pentru tinerii casatoriti si persoanele cu minori in intretinere

Contributiile sociale ar putea fi reduse pentru tinerii casatoriti si persoanele cu minori in intretinere
Tinerii casatoriti si persoanele care au intretinere 2 sau mai multi copii minori ar putea beneficia de reduceri la contributiile sociale prevazute in Codul Fiscal, se arata intr-o propunere legislativa adoptata tacit de Senat. Astfel, documentul stabileste reduceri de 5% pentru tinerii aflati la inceput de drum si de pana la 15% pentru persoanele ce intretin mai mult de 3 minori.

"In Romania de azi, intemeierea unei familii nu este un lucru usor. Exista diverse obstacole care stau in calea formarii tinerelor familii, iar acest lucru are impact negative asupra numarului de casatorii si al natalitatii", este de parere deputatul PDL Turcan Raluca, initiatorul propunerii legislative privind acordarea de facilitati pentru tinerii casatoriti si pentru mamele sau persoanele care au intretinere minori.

Potrivit propunerii legislative, atat tinerii casatoriti, cat si persoanele care au intretinere doi sau mai multi copii minori vor beneficia de reduceri la contributiile sociale individuale stabilite de Codul Fiscal:
contributiile de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat; contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate; contributiile asigurarilor pentru somaj datorate bugetului asigurarilor pentru somaj.Astfel, initiativa legislativa isi propune sa sprijine formarea de noii familii, prin reducerea cu 5% la plata contributiilor sociale, pentru tinerii casatoriti aflati la prima casatorie. Reducerea se aplica pe o perioada de 5 ani de la incheierea casatoriei, pentru fiecare dintre cei doi soti, cu conditia ca acestia sa aiba varsta de pana in 40 de ani la momentul casatoriei.

"Potrivit unui studiu realizat de Fondul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Populatie, aproape 3 sferturi dintre cuplurile din Romania nu mai vor copii, principalul motiv al acestui fenomen fiind lipsa banilor", se arata in expunerea de motive. In acelasi document, initiatorul PDL sustine ca facilitatile fiscale reprezinta solutii care pot incuraja formarea de familii si totodata, cresterea natalitatii.

In acest context, proiectul de lege mai prevede reducerea cu 10% a contributiilor sociale pentru mamele sau persoanele care au in intretinere 2 copii minori si chiar mai mult, 15% reducere in cazul in care intretin 3 sau mai multi copii minori.

Recent, Senatul a adoptat tacit aceasta propunere legislativa, prin implinirea termenului la 9 si 10 mai 2012, iar proiectul de lege urmeaza sa fie depus la Camera Deputatilor, care este si camera decizionala.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
38

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
141

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
50

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...