Contributii sociale 2015: Cat platim la stat in acest an pentru CAS, CASS si somaj?

Contributii sociale 2015: Cat platim la stat in acest an pentru CAS, CASS si somaj?
Cotele contributiilor sociale pentru anul 2015 au fost stabilite odata cu publicarea bugetului de stat si a celui de asigurari sociale in Monitorul Oficial.

In 2015 cotele contributiilor sociale se vor pastra la aceeasi valoare ca in 2014, potrivit bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale pentru anul acesta, scrie Avocatnet.ro.

Contributii la pensii

Astfel, exact ca pana acum, cotele de contributie de asigurari sociale pentru 2014 vor fi, potrivit bugetului asigurarilor sociale, aprobat prin Legea nr. 187/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 961 din 30 decembrie:

-26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
-31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
-36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.

Legea mai stabileste ca, in cota de contributie individuala de asigurari sociale, este inclusa si cota de 5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Va reamintim ca anul trecut aceasta cota se situa la valoarea de 4% din CAS datorat de angajat.

"In anul 2015, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor platite si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv", mai prevede actul normativ citat. Legea mentine coeficientul la 1% din sumele platite, cat a fost si anul trecut.

De asemenea, legea bugetului asigurarilor sociale  mai stabileste ca, in anul 2015, similar cu 2014, tariful pentru un talon de plata la domiciliul  beneficiarilor, in situatia  in  care  acestia au optat pentru plata in cont curent sau in cont de card, este de 2,15 lei si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv.

Somaj

Nici contribuatiile la somaj nu sunt modificate comparativ cu anul 2014. Si in acest an, cotele sunt stabilite la nivelul de:
-0,5% - contributia datorata de angajatori;
-0,5% - contributia individuala.

De asemenea, angajatorii mai datoreaza o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata in functie de clasa de risc, cuprinsa intre 0,15% - 0,85%, precum si o contributie de 0,25% pentru la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Totodata, prin legea bugetului de asigurari sociale pentru 2015, Guvernul a sistat si in acest acordarea de credite in conditii avantajoase si fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de munca.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj permitea, prin art. 86, ca, pentru infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri, unitati corporatiste, asociatii familiale sau PFA-uri care sa creeze locuri de munca, sa poata fi acordate credite pentru investitii, pentru o perioada de maxim 3 ani, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. In cadrul acestei facilitati, creditele se acordau pe baza unor studii de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri ce urmau sa fie create.

De asemenea, tot pentru crearea de locuri de munca, art. 86^1 din Legea somajului prevedea chiar si acordarea de fonduri nerambursabile. Vizate de aceasta masura erau atat intreprinderile mici si mijlocii si unitatile cooperatiste (car sa incadreze in munca pe perioada nedeterminata someri pe care sa ii mentina in activitate cel putin 4 ani), cat si asociatiile familiale ori PFA infiintate de someri.

"In anul 2015 nu se acorda credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevazute la art. 86  si 86^1 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru  somaj  si stimularea ocuparii fortei de munca, cu  modificarile si completarile ulterioare", stabilesc insa reglementarile din Legea bugetului asigurarilor sociale pentru acest an.

Sanatate

In ceea ce priveste CASS, Legea nr. 186/2014, referitoare la bugetul de stat pentru 2015, publicata in Monitorul Oficia nr. 960, din 30 decembrie mentine nivelul contributiei la sanatate la nivelul din 2014, si anume:

-5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art. 258 din Legea nr.95/2006;
-10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
-5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse.

De asemenea, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este si ea aceeaci ca anul trecut - de 0,85%.

Creste salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale

Legea bugetului asigurarilor sociale conceput pentru 2015 majoreaza cu peste 100 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

In timp ce in 2014 acest castig salarial era 2.298 lei, in 2015, el va creste pana la 2.415 lei.

In aceste conditii si cuantumul ajutorului de deces se va majora tot pana la 2.415 lei, in cazul asiguratului sau pensionarului.
In schimb, in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi in 2015 de 1208 lei , fata de 1149 de lei, cat era anul trecut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
560

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
64

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
73

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...