Contribuabilii vor avea de completat un nou formular fiscal. Declaratia 012, publicata de Fisc

Contribuabilii vor avea de completat un nou formular fiscal. Declaratia 012, publicata de Fisc
Un nou formular fiscal, aprobat luni de Fisc, va completa lista celor aproximativ 300 de declaratii fiscale utilizate de contribuabili in relatie cu autoritatile fiscale. Din fericire, noul formular, care poarta numarul de identificare 012 nu trebuie depus obligatoriu de toti contribuabilii, ci este o declaratie de optiune, utilizata doar de cei care vor sa isi schimbe sistemul de plata si declarare a impozitului pe profit.

Formularul 012 – Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit - a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1994/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 9 din 7 ianuarie 2012.

Noua declaratia va fi utilizata de contribuabilii, platitori de impozit pe profit, pentru efectuarea optiunii de aplicare a sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv pentru renuntarea la aceasta optiune.

Va reamintim ca, incepand de la 1 ianuarie 2013, contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Aceasta posibilitate a fost introdusa in Codul fiscal acum mai bine de un an, printr-un act normativ publicat in septembrie 2011, si a intrat in vigoare la inceputul lui 2013.

Practic, noul sistem de plata a impozitului pe profit este optional, iar contribuabilii care aleg sa il aplice vor plati impozitul pe profit anual cu plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.

Pentru a beneficia de aceasta modalitate de plata a impozitului pe profit, contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc formularul 012 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului.

Formularul se completeaza in doua exemplare, un exemplar semnat si stampilat se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata, iar cel de-al doilea ramane la contribuabil.

Optiunea pentru noul sistem de declarare si plata a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.

Atentie! Pana la ora redactarii acestui articol, declaratia 012 nu fusese inca publicata pe pagina de internet a ANAF, in lista formularelor fiscale.



Citeste mai mult pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
84

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
200

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
48

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...