Contre în Consiliul Local de la reţeaua şcolară! “Dacă vom aproba doar în funcţie de numărul de directori pe care ne dorim să îi avem...”

Contre în Consiliul Local de la reţeaua şcolară! “Dacă vom aproba doar în funcţie de numărul de directori pe care ne dorim să îi avem...”
Retragerea unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de luni, privind aprobarea reţelei şcolare în municipiul Botoşani pentru anul şcolar 2016-2017, a generat discuţii aprinse între actualul inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi un fost inspector general adjunct.

La începutul şedinţei proiectul a fost retras, dar consilierul local Cătălina Lupaşcu a cerut explicaţii, iniţiatorii precizând că proiectul nu va mai fi supus aprobării consilierilor locali pentru că nu au survenit modificări în reţeaua şcolară din municipiul Botoşani, în anul şcolar viitor.

“Având în vedere că nu este nicio modificare la reţeaua şcolară nu trebuie să fie proiect de hotărâre de Consiliu Local. În Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au aprobat deja toate reţelele şcolare. Având în vedere că nu s-a dat aviz conform în Consiliul de Administraţie atunci rămâne reţeaua şcolară. Ca să se modifice reţeaua dintr-o anumită localitate trebuie aviz conform al IŞJ, conform noii metodologii", a precizat Mihaela Huncă.

Cătălina Lupaşcu a replicat şi a spus că discuţiile pe marginea reţelei şcolare ar trebui să fie mult mai elaborate, având în vedere alocările financiare care se fac către unităţile de învăţământ.

“Mi s-ar fi părut firesc să avem ceva discuţii pe reţeaua şcolară. Singura mea problemă este legată de Liceul Elie Radu. Este un liceu unde cifra de şcolarizare se face cu greu, avem semnale în acest sens de acolo. Eu am spus că atunci când discutăm despre reţeaua şcolară nu ar trebui să venim doar cu o decizie a Consiliului de Administraţie şi cred că ar trebui venit cu o notă de fundamentare privitoare la cheltuielile pe unitate şcolară şi pe număr de elevi fiindcă eu sunt convinsă că această reţea şcolară este o zonă unde ducem foarte mulţi bani şi nu o să reuşim să facem decât oarece cârpeli, dacă nu o să avem o reorganizare a reţelei de aşa manieră încât să putem duce bani către unităţile de învăţământ. Atâta timp cât nu vom avea o notă de fundamentare clară şi corectă pe ceea ce înseamnă reţea de învăţământ şi vom aproba doar în funcţie de numărul de directori pe care ne dorim să îi avem ca şi zonă politică, fiindcă este foarte clar că politicul a ajuns inclusiv în zona acestor directori, nu o să avem niciodată şcoli la nivelul standardelor europene", a afirmat Cătălina Lupaşcu.

Afirmaţiile consilierului local au enervat-o pe Mihaela Huncă care a spus că: “IŞJ acţionează după lege şi metodologie. Celelalte declaraţii că s-ar putea sau nu... există proceduri date spre consultare, au fost aproape două luni de zile în consultare. În ceea ce priveşte propunerea de a desfiinţa un liceu tehnologic, IŞJ prin Consiliul de Administraţie nu a dat aviz conform".

Cătălina Lupaşcu a acuzat-o pe Huncă că duce discuţia în zona politicului.

 “Şi eu cunosc legislaţia şi nu pronunţaţi cu desfiinţarea. Nici eu nu v-am spus că aţi desfiinţat Şcoala 3, ştiţi foarte bine ce scandal a fost acolo. Ne dorim o reţea şcolară de aşa manieră încât să investim bani, astfel încât copiii să înveţe în şcoli care să respecte standardele europene. Nu începeţi cu chestii din astea politice, nimeni nu îşi doreşte să desfiinţeze şcoli", a replicat Cătălina Lupaşcu.

 

Spune-ne opinia ta