Contractele de leasing nu mai sunt considerate titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt considerate titluri executorii

Începând de astăzi, contractele de leasing nu mai sunt considerate titluri executorii. În plus, perioada în care un operator de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni, potrivit unei legi publicate vineri în Monitorul Oficial.

Spre deosebire de celelalte state ale Uniunii Europene, mii de români au fost până în prezent victimele companiilor de leasing din România, mai ales pe fondul crizelor economice, imediat după 2008, iar acest lucru datorită legii care permitea firmelor de leasing să facă cam ceea ce își doreau pe piața din România.

Practic, a intrat în vigoare Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, lege ce prevede scoaterea caracterului executoriu al contractelor de leasing atunci când locatarul/utilizatorul e consumator.

Asta înseamnă, practic, o îngreunare a procedurilor de executare silită contra împrumutaților, pentru că societățile de leasing vor trebui să se treacă prin instanță, mai întâi, pentru a putea executa silit consumatorul, relatează avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta