Consimtamantul angajatorului la cumulul de functii. Clauza de restrictie a timpului liber

Conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat caruia legea nu-i interzice in mod expres, are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, sub rezerva declararii fiecarui angajator a locului unde exercita functia pe care o considera de baza.

Schimbarea functiei de baza – care semnifica, de fapt, un alt angajator, in intelesul art. 14 din acelasi cod - nu inseamna incetarea contractului individual de munca cu cel dintai angajator, la care ramane sa lucreze in continuare, ci doar "trecerea" carnetului de munca sub "autoritatea" angajatorului la care a fost aleasa functia de baza, urmata de incheierea unui nou contract care, ca si cel initial, de asemenea, trebuie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, conform art. 1 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, in termen de 20 de zile de la data incheierii, sub sanctiunea amenzii contraventionale cuprinsa intre 3.000 lei si 6.000 lei.

Deci, intr-o atare situatie, exista doua (sau, dupa caz, mai multe) contracte individuale de munca si un singur carnet de munca, deoarece, pe de o parte, cumulul de functii este permis in temeiul art. 35 din Codul muncii, dar, pe de alta parte, conform art. 2 alin. (2) si art. 3 din Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca pentru fiecare persoana se poate intocmi un singur carnet de munca - atunci cand persoana s-a incadrat pentru prima data in munca, in termen de cel mult 30 de zile.

Oricare dintre angajatorii la care cel in cauza presteaza munca, in afara celui unde exercita functia de baza, are calitatea de "angajator la care se cumuleaza".

S-a apreciat ca alegerea functiei de baza nu este un act discretionar al salariatului, ci este necesar si consimtamantul angajatorului vizat, intrucat acesta poate stabili, cu prioritate atributii suplimentare (de exemplu, in caz de necesitate etc.) care pot afecta desfasurarea activitatii in cadrul celorlalti angajatori.

Deci trebuie stabilit angajatorul de baza pentru a se cunoaste cine are dreptul mentionat. Problema de mai sus se pune mai cu seama atunci cand in contractul individual de munca intervine asa-numita clauza de restrictie a timpului liber, in baza careia salariatul se obliga sa fie la dispozitia angajatorului, iar cel din urma se obliga sa ii plateasca, in schimb, un spor salarial cunoscut sub denumirea de "spor de dispozitiv".

Doar prin renuntarea la o asemenea clauza se poate schimba titulatura "functie de baza" in "functie la care se cumuleaza" (desigur, nu avem in vedere cazurile cand restrictia timpului liber intervine prin legi speciale care au la baza doar vointa angajatorului).

Avocat.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani. „Te simți util și asta te face să fii mai tânăr”!

astăzi, 11:35

Numărul profesorilor care au rămas să predea în școli chiar și după vârsta pensionării a crescut foarte mult în ultimii ani. Sunt 2.200 de dascăli cu vârste peste 65 de...

Grigore Antipa, botoșăneanul deschizător de drumuri și creator de instituții naționale!

astăzi, 11:06

Astăzi se împlinesc 157 de ani de la nașterea la Botoșani a lui Grigore Antipa, savantul vizionar care a deschis noi drumuri în oceanologie, ecologie și hidrobiologie și ctitorul Muze...

Acțiune a polițiștilor botoşăneni pentru prevenirea accidentelor rutiere, zeci de autovehicule controlate!

astăzi, 10:45

Marți, 26 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală din Dorohoi, Mihăileni și Pomîrla, au organizat o ac...