Consilierii judeteni se cearta pe spitale - Urmareste Sedinta extraordinara a Consiliului Judetean pe Live Botosani!

Consilierii judeteni se cearta pe spitale - Urmareste Sedinta extraordinara a Consiliului Judetean pe Live Botosani!
O treime din consilierii judeteni PSD nu sunt prezenti la sedinta extraordinara CJ de astazi, Mihai Tabuleac consemnand absenta a trei consilieri, si anume Mihai Darie, Stefan Narcis si Teslaru Violeta, in timp ce de la PDL lipsesc Ada Macovei si Tiberiu Lungu.

Singurul proiect de pe ordinea de zi a sedintei extraordinare se refera la initierea procedurii pentru transferul managementului asistentei medicale, desfiintarea si reorganizarea unor unitati sanitare publice cu paturi.

Conform datelor prezentate in debutul sedintei de catre presedintele Consiliului Judetean Botosani, proiectul este necesar a fi dezbatut in regim de urgenta pentru ca un ordin al mininstrului Sanatatii a stabilit o metodologie de clasificare a spitalelor si conditiile minime de clasificare calitativa, precum si un termen de 15 zile, managerii trebuind sa intocmeasca fise de autoevaluare, termen care expira maine.

"In functie de aceste fise se va proceda la incadrarea pe categorii de clasificare a fiecarei unitati sanitare cu paturi. Noi, constatand ca marea majoritate a unitatilor sanitare din judetul nostru, atat cele din sistemul CJ cat si altele care se afla in coordonartea unor primarii, nu indeplinesc conditiile pentru incadrarea in categoriile de clasificare, am decis ca este de datoria noastra sa venim in sprijinul acestui proces de autoevaluare, astfel ca fisele catre MS sa fie pozitive si sa speram la o incadrare in categorii cat mai inalte, mai ales ca aceasta incadrare va conta la finantare", a declarat Mihai Tabuleac.

Presedintele CJ a tinut sa precizeze ca, "punand fata in fata realitatea in ceea ce priveste conditiile pe care le indeplinesc spitalele noastre cu cele cerute de normele MS, a rezultat ca, desi dorim ca Spitalul Judetean sa se incadreze in categoria 3, cea mai inalta pe care deocamdata poate fi atinsa de un spital din judetul nostru, totusi, aceasta unitate sanitara nu se incadreaza intr-o serie de cerinte, in special in ceea ce priveste prestarea anumitor specialitati".

Mai mult, spune Tabuleac, este dificila incadrarea cu exactitate chiar si in ultima categorie, a 5-a. "Nici celelalte, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, Spitalul de Copii, nu indeplinesc 2 dintre conditii. Daca noi nu aprobam o hotarare care sa rezolve aceasta chestiune de a realiza o structura care sa permita incadrarea intr-o categorie cat mai buna, e foarte posibil ca MS sa mai scoata o a doua lista neagra, de asta a si amanat intrarea in vigoare a noului contract cadru, am putea deci intra pe aceasta lista neagra cu acele unitati pe care orice am face nu putem sa le incadram nici in cea mai slaba actegorie. Exista riscul sa fie incluse in cea mai slaba categorie si sa mearga pe cea mai precara finantare cele mai multe unitati. Spitalul Judetean ar putea ajunge in categoria 5, iar Spitalul Dorohoi in categoria 4. Exista riscul ca in final anumite unitati spitalicesti sa fie subordonate unor spitale din alte judete. Trebuie sa alegem intre a obtine o finantare mai buna pentru bolnavi sau luptam pentru mentinerea unor scaune? Suntem chemati sa raspundem la aceasta intrebare: Pentru Botosani vrem scaune de sefi sau servicii mai bune pentru cetateni?", a conchis Tabuleac.

Totodata, Mihai Tabuleac a prezentat si un amendament la propriul proiect de hotarare. "Am solicitat comasarea ca sectii ale Spitalului Judetean a Spitalului de Psihiatrie si Sanatoriului Podriga, unde nu se indeplineste o conditie esentiala, nu sunt medici, exista riscul iminent ca aceasta unitate, Podriga, sa fie lasata pe dinafara, sa apara pe lista care nu poate beneficia de finantare din fonduri publice. Aceste masuri sunt dure, nepopulare, dar va rog sa constatati ca aceatsa formula are ca obiectiv suprem obtinerea unor structuri care sa poata functiona in concurenta cu unitati sanitare din judete vecine, nu in subordonarea lor".

Catalina Lupascu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Botosani, s-a aratat impotriva celor prezentate de Mihai Tabuleac, precizand ca "pacientul va ramane intre spitale".

"Nu mai intelegem nimic din aceasta reforma, dorim sa o facem, dar nu mai intelegem nimic. Vom vota astazi, consilierii USL, ca ne dorim sa mentinem Spitalul Saveni ca sectie a Spitalului Mavromati, iar Spitalul Podriga sa se incadreze alaturi de Spitalul de Psihiatrie pe noua clasificare. Nu avem nimic de la Consiliul Local Botosani. La ora actuala spitalele botosanene se afla intr-o evaluare. Nu cred ca noi putem decide soarta spitalelor. DSP a solicitat o evaluare, ei sunt cei care pot spune ce e mai bun, ce e mai bun pentru pacientii din Botosani. E o diferenta majora fata de alte judete, unde aceste spitale se afla pe verticala, nu stiu ce se va intampla cu pacientul din Botosani. Cei in masura sa ia o decizie sunt cei de la DSP si MS. Clasificarea nu e batuta in cuie. Conform ordinului de ministru, schimbarea categoriei de clasificare se face la solicitarea unitatii. Spitalele pot fi clasificate, apoi, in cunostinta de cauza, sa luam decizia cea mai buna", a spus Catalina Lupascu.

Si celalalt vicepresedinte al CJ, Mihai Arosoaie, a avut o interventie. "Analizand aspectele problemelor, am ajuns la concluzia de a fi de acord cu alipirea Spitalului Saveni la Spitalul Mavromati, celelalte spitale au sansa de a astepta si a primi un raspuns pentru una dintre categorii. Datorita faptului ca la Darabani spitalul a fost desfiintat, speram sa deschidem o sectie a Spitalului Judetean care sa functioneze la Darabani", a mentionat Arosoaie.


Sedinta extraordinara a CJ este transmisa in direct pe internet de www.live.botosani.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
253

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
297

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
189

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...