In America, daca ceva ti se cuvine, ti se da imediat, iar daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata. Functionarii si politistii nu se lasa mituiti, birocratia e redusa la minimum, iar oamenii respecta legea pentru ca stiu ca acea societate este nemiloasa cu cei care o incalca, spune dr. Marius Stan, fost consilier stiintific principal al ministrului Energiei in Administratia Obama.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta vorbeste despre cateva dintre masurile luate de noua administratie de la Casa Alba, explica de ce este esential ca un absolvent de facultate sa fie capabil sa redacteze o lucrare de licenta si cat de important este ca un tanar cercetator sa isi prezinte rezultatele in fata comunitatii stiintifice, afirma ca vinovatii de furt intelectual trebuie dati pe mana justitiei si subliniaza impactul negativ pe care coruptia il are in orice societate.
Marius Stan este doctor in chimie, cercetator principal in cadrul Laboratorului National Argonne, profesor asociat la Universitatea Chicago si profesor asociat la Universitatea Northwestern. A emigrat in SUA in urma cu 20 de ani.
La sfarsitul lunii martie, a tinut la Academia Romana conferinta intitulata "Stiinta - arta - societate".
-Ce facem cu lupta impotriva coruptiei, care ne afecteaza viata de zi cu zi?
Coruptia creeaza o societate paralela si cumva subterana, care opereaza dupa alte reguli si in care exista o alta cultura, un alt cod pseudo-moral fata de societatea normala, de suprafata, pe care o accepta o tara. Coruptie exista in toate tarile, sub diverse forme, cu o severitate mai mica sau mai mare si la diverse niveluri.
A elimina coruptia sau a o reduce nu este un lucru simplu, ci unul de durata, care poate tine decenii, generatii.
Tipurile de coruptie si felul in care ele afecteaza societatea difera de la o tara la alta. Dau un exemplu: societatea americana nu e scutita de astfel de situatii. Eu, ca locuitor al frumosului oras Chicago din statul Illinois, stiu si spun cu tristete ca un numar important de guvernatori ai acestui stat au fost, sunt sau vor fi in puscarie. A devenit cumva o trista traditie ca ei sa ajunga la inchisoare, pentru ca sunt fortati de imprejurari sa participe la actiuni ilegale.
Nivelul de coruptie acolo nu este insa apropiat de viata de zi cu zi a cetateanului. Este o mare deosebire: in SUA, intre oamenii care fac afaceri, uneori infiorator de murdare, pe banii statului, pe banii comunitatii, ai orasului, si viata de zi cu zi a cetatenilor nu este o relatie directa. Exista un impact pe care acestia il resimt, dar mai tarziu.
In schimb, la nivelul vietii de zi cu zi, societatea este un exemplu de eficienta, simplitate si corectitudine, in toate interactiunile pe care le ai, de la vanzatorii din magazine, pana la politisti sau functionarii care iti dau aprobari de orice fel.
-Acolo nu se da spaga?
-Nu exista sa dai mita ca sa incerci sa obtii ceva in favoarea ta. La un an dupa ce am ajuns in SUA, am trimis un mesaj acasa in care am spus ca ce imi place mie cel mai mult in America este ca se respecta legea si ca, daca ceva ti se cuvine, ti se da imediat, iar daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata.
Am observat multe imbunatatiri in ultimii ani in Romania, dar in continuare ma ingrozeste faptul ca oamenii trebuie sa astepte la cozi pentru tot felul de documente, ca a obtine un buletin este un cosmar. Am sa dau un exemplu: eu si sotia mea ne-am dus la Chicago la permise auto, am trecut testul vizual, am dat permisul vechi, am prezentat un document din care sa reiasa care e adresa noastra si pe loc ni s-au tiparit noile permise, care tin loc si de buletine.
Ca sa nu mai spun ca nu intotdeauna e necesar sa te prezinti in persoana. In 90% din platile pe care trebuie sa le facem in SUA totul se face prin calculator.
Asta simplifica foarte mult viata noastra.
-Dar asta presupune ca oamenii sunt in general corecti, cinstiti.
-Da. Felul in care opereaza societatea americana e foarte interesant: exista prezumtia de nevinovatie, dar vinovatii sunt sever pedepsiti. Se presupune ca oamenii fac lucrurile cum trebuie, iar ei le fac cum trebuie, in parte datorita constiintei si tinutei lor morale, dar si pentru ca stiu ca acea societate este nemiloasa cu cei care incalca legea.
Iarasi un lucru interesant in SUA este ca nu te temi de politisti daca nu ai nimic in neregula. Dar daca te opreste un politist american pentru viteza, de exemplu, Doamne fereste sa incerci sa il mituiesti!
-De ce "Doamne fereste"?
-Pentru ca te aresteaza. E vorba despre mandria lui de politist. Ma uitam in ziarele romanesti ca nu stiu ce senator sau fiu de politician a scapat dand mita. Acolo e invers. In presa apare ca sergentul X l-a arestat pe senatorul Y care conducea in stare de ebrietate si e fotografiat senatorul cu catusele la spate si sergentul este felicitat si laudat de toata lumea.
Este un alt mod de a gandi, care s-a obtinut cu timpul si despre care eu cred ca se va instaura usor, usor si in Romania. Citeste interviul complet...