Congresul SUA: Vor fi intarzieri in amplasarea de instalatii antiracheta in Romania

Congresul Statelor Unite a stabilit ca reprezentantii Pentagonului sunt prea optimisti cand vine vorba despre planificarea implementarii unor anumite instalatii antiracheta in Europa.

Departamentul american al Apararii intentioneaza sa declare fazele a doua si a treia din European Phased Adaptive Approach, "capabile din punct de vedere tehnic", in anii 2015 si 2018, potrivit site-ului Defense One, citat de ziare.com.

Aceste tinte au fost fixate in ciuda faptului ca problemele privind functionarea corecta a noii generatii de tehnologie a rachetelor balistice a provocat amanarea amplasarii unor instalatii, de catre Departamentul Apararii, comparativ cu planurile originale, se arata intr-un raport guvernamental de vineri.

Planul administratiei Obama pentru sustinerea sistemului antiracheta al NATO implica o implementare treptata pana in anul 2020 a interceptorilor pe mare si in baze din Romania si Polonia.

Tinta declarata a desfasurarii de sisteme antiracheta este de a proteja Europa de potentiale atacuri cu rachete balistice din partea Iranului, chiar daca Rusia a acuzat mult timp NATO de faptul ca a cautat in secret sa submineze stabilitatea strategica nucleara de pe continent.

Oficialii americani au spus in mod constant ca implementarea planului de aparare antiracheta este "in grafic". Insa informatiile guvernamentale arata ca unele tinte temporale din cadrul planului ar putea fi pus in pericol din cauza schimbarilor legate de tehnologie si achizitie.

Faza 1 a planului era activa tehnic inca din luna decembrie 2011. O initiativa de a mari pana in anul 2014 capacitatea existenta de a combate atacurile balistice de raza scurta nu va fi implementata pana in anul 2015, in timp ce ultima faza a planului Pentagonului ar urma sa se incheie in anul 2020, la doi ani de cand era fixat initial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transformer de Botoșani. Cum face Valeriu Iftime trecerea de la patron la șef de județ

astăzi, 13:34

Proaspăt intrat în politică, prosperul om de afaceri Valeriu Iftime crede că nu este în incompatibilitate și în conflict de interese dacă își continuă contractele pe car...

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți casa parohială la o parohie din Botoșani

astăzi, 13:21

În data de 19 octombrie 2024, în Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Bălușeni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfinț...

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...