”Am început cu un calculator 386. Mai știți ce-i ăla?”, a întrebat Felix Pătrășcanu, patronul Fan Courier, în discursul său de luni, 28 octombrie, de la conferința „Profil de antreprenor 2024” organizată de ING Bank și de Impact Hub. Discursul și dialogul lui Pătrășcanu cu sala au reconstituit ultimele decenii din viața antreprenorială din România și au marcat ceea ce s-a schimbat și domeniile unde întârziem.
”În 1997 plecasem de la Cargus și am mers să mă angajez în altă parte adminstrator pe un salariu destul de bun: 300 de dolari. Atunci era un salariu fantastic”, și-a amintit Felix Pătrășcanu, astăzi patronul unei companii cu o cifră de afaceri în 2023 de peste 240 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.
Pătrășcanu a început vorbind depre „perioada romantică a curieratului din România”, cum o denumește. „Trebuia să-ți faci o rețea în fiecare oraș reședință de județ. Trimiteai coletele cu trenul sau cu autobuzele. Le puneam „la naș”. Sunam și erau luate de-acolo. Funcționa, dacă numărul de colete era foarte mic”, rememorează fondatorul Fan Courier.
„Apoi au venit celelalte lucruri. Am început cu un calculator 386. Mai știți ce-i ăla? Am făcut o greșeală inimaginabilă pentru că nu știam absolut nimic. Ce credeți că am făcut cu banii respectivi? Mi-am cumpărat sediu. La ce mi-a trebuit mie să cumpăr sediu, când puteam să stau cu chirie și banii ăia să-i bag într-o mașină de care chiar aveam nevoie?”, se întreabă retoric Pătrășcanu.
El admite că azi, ca să pornești o asemenea afacere presupune să ai câteva milioane de euro ca să poți să contezi în piață.
„Era și ușor și greu. Țin minte că mergeam cu o Dacia Papuc spre Botoșani ca să duc colete. Pe mașina mea scria Fan Courier. M-a oprit un polițist la Roman și mi-a cerut un ziar. Eu nu pricepeam de ce îmi cere mie un ziar. Credea că sunt Poștă: Nu ești Curierul Național, m-a întrebat?”, mai spune Pătrășcanu.
Episodul din secția de poliție
Au fost însă și momente mai puțin plăcute. „Am fost invitat la Poliție de un tânăr ofițer care a venit la sediul firmei și mi-a spus să îl urmez. Am stat în arestul acelei secții aproape toată ziua și mi s-a cerut să declar cum am furat baza de clienți și softul firmei Cargus.”
”Totul a culminat cu venirea patronului firmei Cargus care se cunoștea foarte bine cu comandantul secției și cu alți polițiști ai secției. La vederea acestuia am rupt declarațiile scrise până atunci și am cerut expres să fiu lăsat să plec. După o scurtă discuție avută cu comandantul secției în care i-am spus că ceea ce face e un abuz și că voi merge la presă. Acesta m-a amenințat că va avea grijă să-mi distrugă firma și că ar fi bine să o închid singur. Apoi am fost lăsat să plec. De atunci nu am mai avut nici o interactiune cu cei ce m-au amenințat. Totul rămâne o amintire neplăcută pe care am trecut-o la prețul plătit pentru succesul viitor”, își amintește Pătrășcanu, care azi e în relații mai mult decât cordiale cu fostul lui șef.