Conducerea judeţului, alarmată de numărul mare de incendii casnice

Conducerea judeţului, alarmată de numărul mare de incendii casnice
Prefectul judeţului Botosani face un apel către primari şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă pentru ca, în perioada imediat următoare, să ia măsuri pentru prevenirea tragediilor ce ar putea să apară odată cu sezonul rece, se arata intr-un comunicat remis redactiei de catre Institutia Prefectului.

Numărul îngrijorător de mare al victimelor provenite din categoria persoanelor vârstnice arată că se impun o serie de măsuri pe care autorităţile locale să le ia, de urgenţă, în următoarea perioadă. Este vorba despre identificarea locuinţelor cu grad ridicat de risc şi urmărirea îndeaproape a lucrărilor de reparaţii şi pregătiri ale sistemelor de încălzire.

Concret, structurile locale vor trebui să se asigure că se realizează repararea, curăţarea şi izolarea coşurilor de fum, dotarea pardoselelor cu materiale ce nu ard şi îndepărtarea mobilierului din apropierea sobelor. Atenţia trebuie îndreptată şi asupra instalaţiilor electrice improvizate sau defecte, asigurându-se totodată că oamenii sunt informaţi asupra măsurilor de prevenire. Vor trebui verificate cu prioritate locuinţele persoanelor în vârstă, ale celor cu probleme de sănătate, dar şi  gospodăriile în care locuiesc mulţi copii.

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au demarat o campanie ce include acţiuni şi măsuri specifice, urmând să verifice, în următorul sezon rece, modul în care comitetele locale au îndeplinit obligaţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor.  

"Sunt persoane care din cauza vârstei, a problemelor financiare cu care se confruntă, nu se pot pregăti aşa cum trebuie pentru venirea frigului. Îi rog pe domnii primari, pentru că ei ştiu foarte bine ce probleme sociale sunt în comunităţile pe care le conduc, să meargă în casele oamenilor, să facă verificări şi să ajute la intervenţiile necesare.Vorbim de salvarea unor vieţi", este declaraţia prefectului Adrian Constantinescu.

În ultimii patru ani în judeţul Botoşani s-au produs peste 1400 de incendii casnice, care au făcut zeci de victime umane. Aproape 80% dintre acestea sunt persoane de vârsta a III-a.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
177

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
92

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
103

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...