Concedierile din administraţia locală, constituţionale

Concedierile din administraţia locală, constituţionale
Concedierile din administraţia locală decise de Guvern sunt constituţionale, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, care a respins sesizarea Avocatului Poporului care a reclamat nelegalităţi privind adoptarea OUG 63/2010 care modifică Legea finanţelor publice.

Avocatul Poporului a sesizat, în 15 iulie, Curtea Constituţională cu privire la OUG 63/2010 care completează Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi stabilirea unor măsuri financiare, AP reclamând contrarietatea dispoziţiilor cu legea fundamentală, în special limitele delegării legislative, scrie Mediafax.

Din examinarea dispoziţiilor OUG 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii 273/2006 privind finanţele publice, precum şi stabilirea unor măsuri financiare, publicată în 2 iulie, Avocatul Poporului a "observat că acest act normativ conţine norme contrare unor prevederi din Constituţie".

Astfel, AP a ridicat direct în faţa CC excepţia de neconstituţionalitate a OUG 63/2010.

Conform sursei citate, liberalii i-au cerut Avocatului Poporului, la începutul lunii iulie, să ridice direct "excepţia de neconstituţionalitate" a OUG 63 din 30 iunie, invocând că ordonanţa nu respectă caracterul de "urgenţă", încalcă principiul autonomiei locale şi afectează regimul autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit sesizării trimise de liberali Avocatului Poporului, OUG 63/2010, care modifică Legea finanţelor publice şi care prevede, printre altele, reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală, nu respectă criteriile de urgenţă şi de "situaţie extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată".

Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 persoane, vor fi concediaţi din administraţia locală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.

Curtea Constituţională a dezbătut, marţi, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea OUG63/2010, instanţa contituţională respingând-o.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
13

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04
17

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
216

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...