Comunicat de presă Termica SA

Consiliul Local al municipiului Botoşani a parcurs o nouă etapă în proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri europene în valoare de 32,7 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) de mediu.

Specialiştii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bacău şi cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului a judeţului Botoşani au analizat, în această săptămână, documentaţia de mediu întocmită de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti şi depusă de Consiliul Local Botoşani.

În urma verificărilor efectuate la societatea comercială Termica SA, autorităţile de mediu şi-au dat un prim aviz favorabil, care permite continuarea procedurilor privind obţinerea Acordului de Mediu, document strict necesar în dosarul anexat la cererea de finanţare.

În aceste condiţii, municipalitatea ar urma să depună cererea de finanţare la Uniunea Europeană până la data de 31 martie 2010, iar în vara acestui an să semneze contractul de finanţare.

"Pasul făcut în această săptămână are un rol determinant, în contextul în care finanţarea este obţinută pe Axa 3 privind mediul. Obţinând acordul de mediu, nu ne rămâne decât să finalizăm documentaţia şi să depunem în cel mai scurt timp cererea de finanţare. Obiectivul nostru este concretizarea rapidă a proiectului, astfel încât să transformăm societatea de termoficare într-o afacere profitabilă", a declarat directorul Termica, Ion Diaconu.

Municipiul Botoşani a fost selectat, alături de alte cinci municipii din ţară- Focşani, Reşiţa, Oradea şi Râmnicu Vâlcea- în vederea finanţării investiţiilor în modernizarea sistemelor de termoficare în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice.

În baza acestui program, Consiliul Local ar urma să primească o finanţare nerambursabilă de 32,7 milioane de euro care vor fi utilizaţi, în principal, pentru reabilitarea sursei de producere a energiei electrice şi termice în co-generare, prin înlocuirea instalaţiilor şi echipamentelor existente cu două motoare termice de 4 MW fiecare şi schimbătoare de caldură de câte trei Gcal/h fiecare, dar şi cu două cazane de apă fierbinte de câte 45 Gcal/h pentru producerea energiei termice sub formă de apă fierbinte.

Proiectul mai are în vedere reabilitarea reţelei de transport apă fierbinte prin înlocuirea reţelei existente pentru reducerea pierderilor de energie termică, precum şi a reţelei de distribuţie a energiei termice către consumatorii finali.

Consultantul desemnat de Ministerul Mediului în acest proiect este Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti, care a elaborat, de altfel, şi Master Plan-ul în domeniul termoficării în municipiul Botoşani şi a întocmit studiul de fezabilitate.
 

SC Termica SA,
Director Ion Diaconu
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
247

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
308

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
243

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...