Comoara din nordul Moldovei, secretele unora dintre cele mai fertile pământuri din lume: producții record fără îngrășământ!

În nordul extrem al României, în județul Botoșani, se află unul dintre cele mai fertile soluri din lume, o adevărată minune pentru agricultori. Caracteristicile „humăriei”, cum îi spun locanicii, sunt unicat, cu producții de câteva tone la hectar fără niciun fel de îngrășământ.

Comoara din nordul Moldovei, secretele unora dintre cele mai fertile pământuri din lume: producții record fără îngrășământ!

Aproape de granița de nord a României, ultima frontieră nordică a Uniunii Europene, se află comuna Mileanca, din județul Botoșani. În această zonă dominată de câmpii întinse, străjuite de zone cu dealuri domoale, se află una dintre cele mai importante comori naturale a României. Este vorba despre cernoziomul cambic de Mileanca, așa cum este cunoscut în rândul specialiștilor agronomi. Sătenii îi spun „humărie”, din cauza culorii sale, un negru intens.

Conform specialiștilor, este unul dintre cele mai fertile soluri din România, dar și din lume. Are niște proprietăți aparte, care dacă sunt cunoscute, se pot obține producții record, fiind o adevărată mană cerească pentru agricultori. De altfel, investitorii străini dar și români au sesiza oportunitatea și cultivă pe aceste soluri extrem de fertile, devenite un soi de vedete ale agriculturii din nordul Moldovei.

La Mileanca, pe cernoziomurile cambice se cultivă pe aproximativ 6000 de hectare, aproape de capaciatea maximă a comunei, iar de multe ori se ajunge la producții record.

Humăria de la „Trei Movile” și descoperirea unei minuni a agricultrii românești

Sătenii din Mileanca cultivă terenul din zonă de sute de ani. Au știut mereu că este un pământ binecuvântat și i-au spus „humărie” din cauza culorii sale negre.

Din moși-strămoși se știe că dacă lucrezi bine pământul ăsta, ce pui în el, aia iese. Este binecuvântat de Dumnezeu. A hrănit generații întregi”, spune un localnic din Mileanca, potrivit Adevărul.

Dincolo de aprecierile localnicilor și legendele sătești, pământurile de la Mileanca au intrat în atenția specialiștilor în soluri și agronomie. Auzind de fertilitatea neobișnuită a solurilor de la Mileanca, specialiștii de la Institutul de Agronomie din Iași au efectuat prospecțiuni în zona „Trei Movile”, în anii 60.

După ce au analizat mostrele și-au dat seama că au descoperit o adevărată comoară, unul dintre cele mai fertile soluri din România. De altfel, o mostră cu cernoziom cambic de Mileanca se află expusă la Institutul de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi. Ioan Hăiduțu, localnic din Mileanca, a fost inginer agronom mai bine de patru decenii. Acesta știe cel mai bine secretele acestui pământ-minune.

Caractersitica principală este faptul că are un conţinut mare de humus, adică acizi huminici, de peste 46%. Şi, ce-l face renumit în lume este că acest humus fertil se află până la o adâncime de până la 1,5 metri, chiar 2 metri. Elementele nutritive sunt reţinute cu forţă mare la particula coloidală, la complexul coloidal al solului“, spune Ioan Hăiduţu.

Recolte record fără niciun fel de îngrășământ

În agricultura profesionistă este aproape imposibil de realizat producții serioase fără îngrășăminte. La Mileanca, în cernoziomurile cambice, orice este posibil.

„Humăria” a ajuns renumită pentru faptul că dă producții record, fără pic de îngrășământ, tocmai datorită proprietăților menționate de Ioan Hăiduțu. Este vorba de producții de câteva tone, la hectar, fără îngrășămine sau tratamente ale solului.

Se poate să se obţină producţii performante fără îngrăşăminte, la nivelul a 4-5 tone de grâu la hectar şi 8-10 tone de porumb la hectar. Spre deosebire de un sol normal care atinge un maxim de 2.5 tone la hectar”, adăuga Hăiduțu.

Mai ales în perioada comunistă, spunea Hăiduțu, se ajungea lejer la 5 tone de grâu la hectar. Pe cât de fertil, pe atât de pretențios este cernoziomul cambic de Mileanca.

Acesta dă randament dacă este lucrat doar în perioada optimă. Adică însămânțarea trebuie făcută în tmpul perioadelor cu precipitații abundente. Dacă se pierde această perioadă optimă, spun specialiștii, cernoziomul de Mileanca devine aproape inutilizabil, pietrificat.

Faima sa a atras mulți ivestitori străini. În jur de 700 de hectare au fost cumpărat de diferiți investitori agricoli. Restul este lucrat de localnici sau alți fermieri botoșăneni. Autoritățile agricole de la Botoșani spun că cernoziomul de la Mileanca poate fi o mare șansă de dezvoltare economică a zonei.

În judeţul Botoşani ne putem mândri cu terenuri deosebit de fertile. Mai ales acest cernoziom cambic de Mileanca. Şansa dezvoltării Botoşaniului, sunt aceste cernoziomuri care trebuie exploatate“, spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne din Suceava, sancționat la Botoșani pentru nereguli în acte!

astăzi, 17:31
8

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control în cursul zilei de astăzi, pe strada Sucevei din municipiul Botoșani, o autoutilitară co...

Se caută îngrijitor persoane pentru Irlanda: LISTA locurilor de muncă vacante în Uniunea Europeană

astăzi, 17:11
43

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 113 locuri de muncă vacante, după cum urmează:Belgia – 1 loc de muncă vacant pentru buc...

Guvernul alocă 59 de milioane de lei municipiului Botoșani pentru a plăti datoria față de Termica!

astăzi, 15:35
103

Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 4 iulie 2024, alocarea sumei de 59 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Executivului, prevăzut î...