Şedinţa, condusă gl. de brigadă Vasile Şomlea, s-a desfăşutat în sala teatrului a Liceul
Grigore GhicaDorohoi. Asigurarea utilităţilor în tabăra de sinistraţi, respectiv alimentarea cu apă, instalarea toaletelor ecologice, a fost unul dintre punctele pe ordinea de zi. Locaţia a fost alimentată cu energie electrică încă de duminică, 4 iulie. Locuinţele modulare se vor distribui, în prima fază, persoanelor ale căror locuinţe s-au prăbuşit sau nu mai pot fi locuite. Sinistraţii a căror case au nevoie de reparaţii vor fi cazaţi temporar la instituţiile publice, respectiv Seminarul Teologic, Spitalul Orăşenesc şi Şcoala Specială.
Intensificarea acţiunilor de îndepărtare a efectelor inundaţiilor constituie de asemenea o prioritate în aceste zile. Pe lângă forţele Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale Ministerului Apărării Naţionale, voluntarii serviciilor pentru situaţii de urgenţă, voluntari ai E-ON Moldova, care acţionează în zonă încă din data de 29 iunie, se impune mobilizarea cetăţenilor pentru îndepărtarea evacuarea bunurilor din locuinţe, a apei, degajarea elementelor de construcţii în cazul locuinţelor prăbuşite şi dmolarea celor care prezintă risc de prăbuşire. Pentru a transporta molozul şi celelalte bunuri distruse de ape s-a făcut un apel către societăţile şi autorităţile publice care dispun de autocamioane.
Duminică, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă
Nicolae Iorgaal Judeţului Botoşani au asanat 238 fântâni, 77 beciuri, 4 fose şi 13 curţi şi grădini. Jandarmii au decolmatat şi au evacuat bunurile din 49 de locuinţe şi anexe. Din 16 gospodării au fost îndepărtate obiectele aduse de viitură. Militarii UM 01189 şi UM 01251 au scos mâlul şi au evacuat bunurile din 33 de locuinţe.
Nu au fost scăpate din vedere nici aspectele legate de vaccinarea populaţiei, dezinfecţia şi dezinsecţia locuinţelor şi a fântânilor, asigurarea asistenţei medicale a sinistraţilor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, asigurarea unui stoc de medicamente pentru acordarea primului ajutor. Până în prezent, echipele mobile ale Direcţiei de Sănătate Botoşani au monitorizat starea de sănătate a sinistraţilor, au făcut demersuri la Colegiul Farmaciştilor Botoşani pentru realizarea unui stoc de medicamente, au vaccinat antitetanic persoanele şi cadrele MAI şi MapN, voluntarii, care au lucrat în zona afectată, au dezinfectat 54 de fântâni. Zilnic se realizează analiza apei potabile din reţeaua oraşului. Oamenii au fost sfătuiţi să nu folosească pentru consum propriu apa din fântâni.
În cadrul şedinţei s-a discutat şi stadiul expertizării locuinţelor. O situaţie exactă a locuinţelor avariate sau distruse va fi dată publicităţii în zilele următoare. S-a realizat şi expertizarea podurilor de peste râul Buhai, unde circulaţia este restricţionată parţial în continare, şi peste râul Jijia.
S-a dispus deplasarea în zonă a psihologilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru consilierea persoanelor afectate.
Pentru revizia aparaturii electrocasnice se vor deplasa în zonă specialişti.
În sprijinul persoanelor afectate de inundaţii au venit peste 40 de voluntari din cadrul Grupului E-ON, care participă la înlăturarea efectelor inundaţiilor alături de reprezentanţii MAI şi MApN. Pe lângă forţa de muncă aceştia au adus 500 de saltele. În cursul zilei de mâine vor ajunge în teritoriu şi produse de curăţătorie, donate de Grupul E-ON.
O parte din cadrele didactice din judeţ s-au oferit voluntar pentru a distribui hrana caldă preparată la Spitalul municipal Dorohoi, Seminarul Teologic şi Fundaţia Sarepta. Membrii CJSU Botoşani se vor întâlni într-o nouă şedinţă marţi seară.
Compartimentul Informare si Relatii publice