Peste zece tone de deșeuri au ars, săptămâna trecută, într-un incendiu la Groapa de Gunoi de la Stăuceni, fiind afectată o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. Atunci au ajuns la fața locului și comisarii din cadrul Gărzii de Mediu din Botoșani și angajați ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani, care au demarat verificări.
La o săptămână distanță de la producerea evenimentului, mai exact în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural Cristina Kashyap, comisar șef al Gărzii de Mediu Botoșani, a anunțat faptul că a trimis către Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani o solicitare în vederea suspendării autorizației integrate de mediu. Mai mult decât atât, operatorul s-a ales cu o amendă usturătoare, în valoare de 80.000 de lei.
„Echipa de comisari a finalizat verificările, s-a trimis către Agenția de Mediu notificare în vederea suspendării autorizației de mediu integrate și s-au stabilit măsurile pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune. În momentul în care operatorul economic nu respectă mai multe condiții din autorizația integrată de mediu se propune notificarea în vederea suspendării”, a declarat Cristina Kashyap, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani.
Autorizația integrată de mediu pentru Groapa de Gunoi de la Stăuceni a fost actualizată tocmai anul trecut.
„Se demonstrează că operatorul economic nu respectă nicio măsură...”
Cristina Kashyap a declarat că au fost identificate mai multe neconformități, iar măsurile trasate nu au fost respectate.
Agentul economic își desfășoară activitatea pe o suprafață mai mare decât cea prevăzută în autorizația de mediu, instalația de captare a gazului are probleme, iar alunecările de teren sesizate în urmă cu trei ani nu au fost rezolvate nici în momentul de față.
„Se demonstrează că operatorul economic nu respectă nicio măsură de depozitare și nici autorizația de mediu, nu face acoperirea cu pământ, lucrează pe un front activ mult mai mare decât îi permite legislația. Dacă în legislație este 2.500, maxim 3.000 de metri pătrați, el lucrează pe 11.000 de metri pătrați. Un front activ deschis din septembrie anul trecut, care nu este acoperit cu pământ nici în momentul de față. Avea probleme la instalația de captare gaz, a verificat cam 300 de metri de instalație, iar pe alții 6 metri erau fisuri de gaz. În urma incendiului un puț de captare a gazului a fost compromis în totalitate. Aceste intervenții nu erau trecute în registrul pe care el este obligat să îl completeze ori de câte ori și să anunțe Agenția de Mediu. Într-adevăr, ne-a anunțat că pe 22 la ora 19:00 s-a declanșat un incendiu, dar despre celelalte neconformități pe care el a încercat să le remedieze nu ne-a anunțat. Sunt niște alunecări de teren pe care de-a lungul controalelor și de-a lungul anilor nu le-a menționat în rapoartele de inspecție și notele de constatare, afectează atât bazinul tampon, cât și rețeaua de colectare, dar și levigatul, apele pluviale perimetrale”, a completat Cristina Kashyap.
„Este un dezastru ce spuneți dumneavoastră acolo...”
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a întrebat dacă Consiliul Județean știe despre dezastrul de la Groapa de Gunoi de la Stăuceni și ce spune despre situația de acolo.
„Este un dezastru ce spuneți dumneavoastră acolo. Consiliul Județean ce spune despre dezastrul de acolo? Este o situație de urgență pentru noi, pentru județul Botoșani”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.
Șefa Gărzii de Mediu Botoșani spune că în perioada următoare vor trimite notificare către Instituția Prefectului a județului Botoșani, către Consiliul Județean Botoșani, dar și către titularul investiției.
Încă o șansă pentru remedierea problemelor
Pe de altă parte, Eugen Mateciuc, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani, spune că informarea trimisă de Garda de Mediu Botoșani nu ține loc de notificare de suspendare în sensul că operatorul trebuie întâi de toate să îndeplinească măsurile trasate. În cazul în care se constată că aceste măsuri nu au fost îndeplinite, abia atunci APM poate să suspende avizul de mediu.
„Am primit o informare de la Garda de Mediu cu mai multe măsuri care sunt în derulare, cu termen de îndeplinire. Această informare nu ține loc de notificare în vederea suspendării autorizației de mediu. Deci, așteptăm notificarea după ce acele măsuri nu vor fi rezolvate. Într-adevăr, situația poate deveni critică dacă operatorul nu își rezolvă problemele trasate prin acele măsuri”, a declarat Eugen Mateciuc, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani.
Mai mult decât atât, șeful APM spune că după ce se constată că problemele nu au fost rezolvate, instituția la conducerea căreia este are dreptul de a acorda un termen de 90 de zile operatorului să îndeplinească măsurile trasate.
„În momentul de față nu există acea notificare în vederea suspendării. Notificarea suspendării se face după ce primim că măsurile X, Y nu au fost rezolvate în termenul stabilit, după care Agenția de Mediu are dreptul conform procedurii de a da un termen de 90 de zile pentru rezolvarea problemelor developate prin măsurile trasate de Gardă”, a completat Eugen Mateiciuc.
Operatorul economic nu este pentru prima dată pus în fața suspendării avizului de mediu, în anul 2022 fiind transmisă o notificare în acest sens.
„Obligații pe care operatorul de depozit trebuia să le respecte conform autorizației integrate revizuită în anul 2023, luna august, când a fost în aceeași situație. Și în anul 2022 a fost dată notificare în vederea suspendării autorizației de mediu integrate”, a conchis Cristina Kashyap, șefa Gărzii de Mediu Botoșani.