Comisarii de la Protecția Consumatorilor vor sta cu ochii pe cei care postează anunțuri de mică publicitate pe site-urile de anunțuri!

Comisarii de la Protecția Consumatorilor vor sta cu ochii pe cei care postează anunțuri de mică publicitate pe site-urile de anunțuri!

Micile afaceri care se desfășoară mai ales pe platformele de anunțuri, vor fi verificate de inspectorii de la Protecția consumatorilor.

Sunt vizate persoanele fizice, care vând diverse produse, sau prestează servicii, în mod repetat, și își caută clienții, pe internet. Inspectorii îi vor sancționa, dacă încalcă legea, la fel cum se întâmplă, cu orice firmă.

În acest moment, anunţurile de pe internet nu sunt verificate de nicio autoritate. Clienţii care se simt păcăliţi şi sună, de exemplu, la ANPC să reclame un serviciu sau produs sunt trimişi la poliţia locală pentru că inspectorii nu au în atribuţii şi verificarea activităţii persoanelor fizice.

Aşa a păţit şi o femeie, de exemplu, care le-a scris comisarilor: „Am comandat mai multe articole vestimentare. Am primit coletul şi am constatat calitatea foarte slabă a produselor, total diferită faţă de anunţul de pe internet.”

De acum însă, inspectorii de la Protecția consumatorilor vor sta cu ochii pe anunțurile de mică publicitate. Sunt vizaţi cei care, de pildă, se oferă să presteze diverse activităţi la domiciliu, manichiură sau curăţenie, dar şi cei care vând telefoane, haine, produse făcute în casa ori îşi închiriază temporar apartamentele.

ANPC: „Noi nu vânăm pe cei care vând accidental bicicleta bunicului, doar pe cei care fac asta în mod repetat, asimilate activităţii comerciale. Un tort nu este vândut că-ţi rămâne de la nuntă, ci pentru că îl produci, ceea ce înseamnă că trebuie să ştii că trebuie să respecţi legea.”

Comisarii vor să joace inclusiv rolul de mistery client, pe româneşte client fals, ca să-i prindă pe cei care fac mici averi cu astfel de anunţuri.

Vor pretinde că sunt simpli cumpărători, vor comanda un produs, şi chiar îl vor plăti, ca apoi să ajungă, pe fir, la cel care l-a pus la vânzare pe internet.

Mai simplu va fi cu cei care închiriază în mod constant locuinţe, inclusiv pe platformele de profil pentru turişti. Comisarii le vor bate la uşă să verifice dacă descrierea din anunţ corespunde realităţii. Iar cine nu deschide, este ameninţat cu poliţia.

ANPC: „Odată ce acest tip de activitate va fi consfinţit, va fi tratat ca orice operator, obstrucţionarea controlului.”

Deocamdată, iniţiativa ANPC prin care inspectorii primesc atribuţia de a controla anunţurile persoanelor fizice este la stadiu de proiect. După dezbaterea publică va fi propusă în Parlament.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1172

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
324

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
302

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...