Combinarea corecta a alimentelor

Nutritionistii trag un semnal de alarma si ne avertizeaza ca de multe ori facem greseli majore atunci cand combinam alimentele. Ce se intampla mai apoi: apar balonarea, indigestia, senzatia de stomac prea plin si multe alte stari de disconfort. Ca sa nu mai spunem ca o combinare nereusita de alimente poate duce si la ingrasare sau la imposibilitatea de a da jos kilogramele in plus.

Principiile ayurveda garanteaza ca poti combina corect alimentele si iti poti mentine starea de sanatate la cote optime.

Ce reprezinta Ayurveda

 Ayurveda este un complex de principii si propune un mod aparte de intelegere a felului in care trebuie sa te alimentezi. Conform acestei stiinte, iti poti imbunatati calitatea vietii daca stii sa faci combinatiile alimentare potrivite. Gandirea ayurvedica sustine ca fiecare persoana are o constitutie unica, formata din 3 energii, dintre care una predomina. Este vorba despre Vata (aer), Pitta (foc) si Kapha (apa si pamant). Fiecarui tip ii corespunde o dieta anume, insa la toate exista aceeasi idee de baza: combinarea corecta a alimentelor.

 Tot gandirea ayurvedica ne invata ca, in timpul mesei, mancarea trebuie sa ocupe doar o treime din stomac, o treime trebuie acoperita cu apa si o treime trebuie lasata goala, pentru ca digestia sa fie accelerata si sa te simti excelent.

Combinarea corecta a alimentelor: de ce conteaza atat de mult

 Ziceam mai devreme ca daca nu combini corect alimentele, te alegi cu un disconfort major si risti sa declansezi si alte afectiuni. Combinatiile corecte de alimente, in schimb, te ajuta sa ai o stare de spirit mai buna si o imunitate mai puternica.

Concepte de baza pentru combinarea alimentelor

 - trebuie sa eviti combinarea proteinelor din carne cu cele din lapte, deoarece carnea are un efect de incalzire si laptele raceste, conform principiilor ayurvedice.
 - trebuie sa eviti combinatia de lapte cu pepene (daca te-ai gandit vreodata la ea), deoarece laptele este laxativ, iar pepenele este diuretic.
 - trebuie sa eviti combinarea laptelui cu iaurt, smantana, peste, branza sau fructe acre
 - trebuie sa eviti combinarea alimentelor bogate in amidon (cartofi, cereale) cu fructe, deoarece fructele se digera rapid, iar amidonul se digera lent.

Combinatii corecte dupa principiile Ayurveda

Legume verzi - amidon: daca optezi pentru o astfel de combinatie, faci alegerea corecta, deoarece legumele verzi au vitamine si minerale si contribuie la digerarea amidonului.

Legume verzi - proteine: este una dintre cele mai bune combinatii de alimente, deoarece inlesneste digestia si iti furnizeaza substantele benefice de care ai nevoie pentru a fi sanatoasa.

Legume verzi - lipide: si combinatia de legume verzi cu lipide este una foarte buna, conform principiilor ayurvedice, deoarece iti furnizeaza energie si o stare de bine.

Exemple de combinatii corecte de alimente

Mic dejun: mere, pere, urda cu unt sau iaurt
Pranz: oua, ciuperci, salata de castraveti si laptuci, salata de morcovi cu telina, cartofi la cuptor
Gustare: prune uscate, pesmet cu unt
Cina: oua, napi, fasole verde

SURSA ele.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Evenimente care vor avea loc în perioada 11 – 15 mai 2025, în parohiile din Botoșani!

astăzi, 18:30

În perioada 11- 15 mai, în parohiile din județul Botoșani vor avea loc următoarele evenimente: Duminică, 11 mai   Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-v...

Azilul de la Dorohoi: Consiliul de Monitorizare acuză ”ameninţări din partea avocaţilor administratorului de centru”

astăzi, 17:30

Consiliul de Monitorizare atrage atenţia asupra unor „derapaje grave” în îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi, aflate în Centrul “Casa Elena” din Dorohoi...

Clipe de groază pentru o botoșăneancă după ce, în urma unui scurtcircuit, locuința i-a luat foc!

astăzi, 16:24

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara...