Colegiul Medicilor: In cazul Nastase s-au incalcat drepturile omului

Colegiul Medicilor: In cazul Nastase s-au incalcat drepturile omului
Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), intrunit vineri, la Eforie Nord, a luat mai multe decizii cu privire la chemarea la DNA a medicilor care i-au acordat asistenta medicala fostului premier Adrian Nastase.

"Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania isi manifesta ingrijorarea privind actiunile de intimidare ale corpului medical si actele inacceptabile si inadmisibile de limitare a independentei profesionale din partea organelor de forta ale statului roman", au mentionat, intr-un comunicat remis presei, reprezentantii CMR.

Colegiul Medicilor din Romania va solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o ancheta disciplinara legata de activitatea procurorului general si procurorilor DNA Bucuresti in legatura cu cazul Adrian Nastase.

"Incalcarea drepturilor pacientului, interventia in relatia medic-pacient si medic-familia pacientului si ancheta unor diagnostice in absenta unor expertize medicale care sa trezeasca suspiciuni cu privire la diagnostic constituie, in esenta, incalcari grave ale drepturilor omului si este obligatia CSM-ului de a sanctiona astfel de abateri. Atragem atentia ca insasi comunicarea diagnosticului si a convorbirilor intre medic si pacient, intre medic si familia pacientului, fara acordul pacientului, incalca acea confidentialitate prevazuta prin lege", a informat CMR.

A doua decizie luata este de a fi informate organismele profesionale din tarile Uniunii Europene si a Comisiei Europene, cu solicitarea de a acorda sprijin si a efectua lobby asupra guvernelor tarilor respective si asupra Guvernului Romaniei pentru a apara independenta profesionala a medicilor.

De asemenea, medicii solicita luarea de masuri legislative si administrative de "protectie reala" a drepturilor medicilor si de indepartare a "presiunilor ilegitime".

"Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania isi manifesta increderea ca acest demers va fi tratat cu maximum de responsabilitate si ca factorii decidenti vor intelege gravitatea situatiei", au precizat medicii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
79

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
89

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
121

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...