Codul muncii a fost modificat. Si 30 noiembrie va fi zi libera pentru angajati

Codul muncii a fost modificat. Si 30 noiembrie va fi zi libera pentru angajati
Angajatii romani vor avea parte de inca o zi libera, dupa ce si ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Codul muncii a fost modificat printr-o lege publicata marti. Noile reglementari intra in vigoare la trei zile de la publicarea lor, ceea ce inseamna ca ziua de 30 noiembrie va fi libera chiar din acest an.

Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.

Actul normativ completeaza art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Astfel, prin aceasta modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau in prezent angajatii este adaugata si data de "30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei". Noile prevederi vor intra in vigoare in 27 iulie, ceea ce inseamna ca salariatii ar trebui sa beneficieze de liber in 30 noiembrie incepand chiar din acest an.

Legea de modificare a Codului muncii a fost adoptata la finalul lunii iunie de catre deputati cu 236 de voturi "pentru" , 10 "impotriva" si 2 abtineri, dupa ce Senatul o adoptase tacit in noiembrie.

Initiatorii acestui proiect, deputatul Giurgiu Mircia si senatorii Francu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus, explicaau in expunerea de motive a propunerii ca declararea zilei Sfantului Andrei ca sarbatoare legala este un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol,"a innobilat fiinta nationala". Ei considera ca 30 noiembrie este ziua spiritualitatii romanesti din moment ce Sfantul Andrei a format primele comunitati crestine din tara noastra, fiind de accea socotit si patronul spiritual al romanilor.

In plus, se mai arata in expunerea de motive, "in Romania exista in acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica (…), tara noastra fiind printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar o atat de mare sarbatoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificatii atat de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui sa fie marcata in mod solemn".

Legea avea aviz negativ de la Guvernul Boc

Legea care introduce si ziua de 30 noiembrie printre zilele de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza, nu a fost agreata de Guvernul Boc.

In 25 octombrie, Guvernul Boc, aflat in functie la acea data, a avizat negativ aceasta propunere de lege si nu a sustinut adoptarea de catre Parlament a acestui proiect de lege. Executivul si-a motivat decizia aratand ca propunerea legislativa trebuie analizata prin prisma presiunilor la care este supus bugetul de stat, in contextul evolutiilor macroeconomice interne si externe, situatie care impune adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare si de abordare prudenta pentru a elimina riscul depasirii tintei de deficit.

"Din aceasta persepectiva, explica Guvernul Boc, initiatorii (propunerii legislative – n.red.) nu precizeaza sursele de finantare necesare aplicarii masurii propuse, incalcand astfel dispozitia art. 138 alin. (5) din Constitutia Romaniei care prevede ca <<Nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fata stabilirea sursei de finantare>>".

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
93

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
421

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
154

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...