Codul fiscal 2015: Ce reguli noi se aplica de anul viitor?

Codul fiscal a fost modificat recent printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ a introdus noutati referitoare la impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata, care vor intra in vigoare anul viitor.

OUG nr. 80/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 12 decembrie 2014, a modificat mai multe prevederi din Codul fiscal, noutatile aplicandu-se din 2015, scrie Avocatnet.ro.

Astfel, din 1 ianuarie 2015 persoanele impozabile pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real vor fi obligate sa completeze Registrul de evidenta fiscala, pentru stabilirea venitului net anual.

Codul fiscal prevede in prezent ca persoanele care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.

De asemenea, tot din 1 ianuarie 2015 se va schima si modul de calcul al accizelor. Mai exact, OUG nr. 80/2014 prevede ca incepand cu aceasta data nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura, fiind utilizat nivelul in lei practicat in anul 2014.

Apoi, din 2016, nivelul astfel obtinut se va actualiza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie. Mai departe, nivelul actualizat al accizelor se va publica pe site-ul MFP pana cel mai tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.

Totodata, de anul viitor se vor schimba regulile fiscale si pentru cei care aplica regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune.

Astfel, printre noutatile privind regimul special de TVA se numara cele care stabilesc ca declaratia speciala de TVA se va intocmi in euro de anul viitor si nu in lei, asa cum se intampla in prezent.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alertă de vreme rea: Cod galben în toată țara, inclusiv în județul Botoșani!

astăzi, 10:17

În intervalul 29 septembrie, ora 10:00, 30 septembrie, ora 22:00, meteorologii anunță vreme rea. A fost emis un cod galben valabil în toată țara. În intervalul menționat, ave...

Poliția în alertă: Minoră din Botoșani dispărută de acasă de două săptămâni!

astăzi, 10:07

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 17 ani, din municipiul Botoșani, care în urmă cu aproximativ două săptămâni a părăsit domiciliul,...

Juniorii din fotbal se întrec în acest weekend la Cupa Municipiului Dorohoi! (foto)

astăzi, 09:49

Iubitorii fotbalului sunt așteptați, în acest weekend, la Baza Sportivă 1 Mai, pe terenul sintetic. Meciurile încep de vineri, 27 septembrie, de la ora 15:30, când vor juca la ...