Cod Rutier draconic pentru şoferii vitezomani, beţivi şi agresivi în trafic. Amenzi de 7.000 de lei pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 60 km/h

Cod Rutier draconic pentru şoferii vitezomani, beţivi şi agresivi în trafic. Amenzi de 7.000 de lei pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 60 km/h

   jurnalul.ro

Amenzi usturatoare, sanctiuni pentru soferii agresivi in trafic, scaderea pragului alcoolemiei de la 0,8 la 0,5. Prevederile din noul Cod sunt dezbătute în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.Atentie soferi! Nu aduce anul ce aduce Codul Rutier! Iata ce schimbari  ale Legislatiei Rutiere vor fi de la 1 ianuarie 2012!

Amenzi de 7000 de lei pentru depasirea vitezei cu mai mult de 60 km/h

Astfel, şoferii care depăşesc viteza legală cu mai mult de 60 de kilometri sunt pasibili de o amendă de 7.000 de lei. La fel de mult primesc şi cei care circulă pe contrasens. Şoferii care vor circula pe contrasens şi care vor depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, până la 100 de puncte amendă.În aceste condiţii, de la 1 ianuarie, odată cu creşterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei.

Smecherii agresivi se aleg cu suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile

Una dintre cele mai importante propuneri se refera la introducerea noţiunii de "comportament agresiv". dupa ce mai bine de un an se tot cauta definitia concreta a gresivitatii in trafic, iata ca eaa fost gasita. Astfel, aceasta a fost definită ca fiind "efectuarea în mod voluntar a unor manevre excesive în timpul conducerii, de către un conducator de autovehicul, prin care acesta pericliteaza siguranţa circulaţiei". Pentru şoferii agresivi vor fi prevăzute amenzi foarte mari.Comportamentul agresiv la volan poate duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile.

Examen auto pentru mopedisti

Noul cod introduce restricţii şi pentru motoscutere. Dacă deputaţii vor vota noile reglementări, din ianuarie, cei care vor să conducă un moped, trebuie să dea examen.
 
Proiectul Legii de aprobare a Ordinanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2007 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţa a guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe dtumurilew publice, republicată, cu modificările şI completările ulteriore, se află în dezbateri la Comisia Juridică a Camnerei Deputaţilor.

3 zile pentru notificarea în scris a înstrăinării vehiculului

În domeniul înmatriculărilor autovehiculelor se propune instituirea unui mecanism eficient de înregistrare a transferului de propietate în evidenţele auto. În cazul vânzării unui autovehicul fostul proprietar are obligaţia de a notifica în scris înstrăinarea vehiculului în termen de 3 zile de la data transmiterii dreptului de proprietate autotorităţii competente care va înscrie menţiunea respectivă în evidenţe. Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe propria răspundere şi transmiterea unei copii a actului translativ de proprietate din care să rezulte datele de identificare a noului proprietar. Sancţiune- pentru fostul proprietar sancţiuni- de la 9 la 20 de puncte-amendă. În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 15 zile de la data dobândirii dreptului de proprietate, autoritatea competentă va suspenda înmatricularea vehiculului.

Sancţiune pentru noul proprietar:
● sancţiune de la 9 la 20 puncte-amendă;
● suspendarea înmatriculării vehiculului;
● conducerea unui vehicul a cărei înmatriculare a fost suspendată se sancţionează cu aplicarea de la 21 la 100 puncte-amendă şI suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.

Testarea medicală şi psihologică

O altă propunere se referă la verificarea medicală şi psihologică a conducătorilor auto. Astfel, reprezentanţii Poliţiei Rutiere pot cere şoferilor efectuarea verificării medicale ori testarea psihologică în anumite condiţii:
● la sesizarea medicului de familie sau a altei unităţi medicale;
● atunci când a fost depistat conducând un autovehicul în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice sau a fost cercetat pentru producerea unui accident soldat cu vătămarea corporală gravă sau decesul uneia sau mai multor persoane;
● atunci când a fost sancţionat din nou pentru conducerea agresivă a unui vehicul într-un interval de doi ani;
● atunci când a depăşit cu mai mult de 60 km/h viteza maxim admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul. În cazul în care s-a stabilit că persoana este inaptă medical sau psihologic pentru a conduce, medicii trebuie să anunţe imediat Poliţia Rutieră. În baza notificării medicilor, se dispune suspendarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie până la încetarea motivelor pentru care s-a luat o astfel de măsură.

Rezultatul la proba teoretică, valabil pentru 12 luni

Rezultatul examinării la proba teoretică şi practică pentru obţinerea permisului de conducere se consemnează distinct pentru fiecare probă în parte, prin calificativul admis sau respins, după caz. Rezultatul examinării la proba teoretică, consemnat prin calificativul admis, rămâne valabil pentru o perioadă de 12 luni de la data la care persoana a absolvit cursurile şcolii de conducători auto şi/ sau tramvaie autorizate. Persoana declarată respinsă în urma examinării la proba practică de conducere a vehiculului, dacă deţine calificativul admis la proba teoretică, în termenul de valabilitate, se poate programa, fără susţinerea unei noi examinări la poroba teoretică, la un nou examen pentru susţinerea probei practice, sub condiţia prezentării dovezii efectuării a unui număr de cel puţin 6 ore de conducere practică la o şcoală autorizată.Persoana declarată admisă la proba teoretică, care nu a obţinut calificativul admis la proba practică sau nu s-a ptrezentat la proba practică de conducere a vehiculului în termenul prevăzut de lege, după expirarea termenului respectiv este declarată respinsă, urmând să urmeze un nou curs de pregătire teoretică şI practică.

Comportamente agresive în trafic

A fost introdusă noţiunea de comportament agresiv având următoarea definiţie: "efectuarea în mod voluntar a unor manevre  excesive în timpul conducerii, de către un conducător de autovehicul, prin care acesta periclitează siguranţa circulaţie, obligând pe ceilalţi participanţi la trafic să ia măsuri  suplimentare pentru a evita implicarea într-un accident rutier.

Constituie comportament agresiv:
a. deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, în scopul devansării vehiculelor care circulă în acelaşi sens- sancţiuni 3 sau 4 puncte amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile;

b. efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare – 2 sau trei puncte amendă şi aplicarea a 2 puncte de penalizare;

c. pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autoturismului- 2 sau 3 puncte de amendă şI aplicarea a 2 puncte de penalizare;

d. agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excevisă din spate sau din lateral, în mod repetatat sau continuu; 2 sau trei puncte amendă şI aplicarea a 2 puncte de penalizare.

e. folosirea, repetată, a semnalelor sonore şi/ sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în faţa sa, de a elibera, în mod nerjustificat, banda de curculaţie- 2 sau 3 puncte-amendă şI aplicarea a 2 puncte de penalizare. Dacă s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale se aplică o amendă de la 6 la 8 puncte amendă şi 60 de zile suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

f. Neasigurarea, între două autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă pe aceeşi bandă în afara localităţii, a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea- 2 sau 3 puncte amendă şi aplicarea a două puncte de penalizare;

g. frânarea bruscă a vehiculului, în mod nejustificat, la revenirea în bandă, imediat după depăşirea  unui vehicul care, pentru a evita impactul, conducătorul acestuia este obligat să schimbe direcţia de mers sau să frâneze brusc- 3 sau 4 puncte amendă şi aplicarea a 3 puncte de penalizare. 

h. depăşirea unei coloane oprite formată din vehicule obligate să oprească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel  cu calea ferată sau în caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în faţă sau în interiorul coloanei- 3 sau 4 puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

Sancţiuni înăsprite pentru unele contravenţii:

a suspendarea exercitării dreptului de a conduce un autovehicul pentru 90 de zile şi aplicarea de la 9 la 20 puncte – amendă.
- depăşirea cu 51 – 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus
- conducerea unui autovehicul a cărui îmatriculare este suspendată
- depăşirea neregulamentară dacă s-a produs un accident de cirulaţie din care au rezultat numai pagube materiale.
- conducerea autovehiculului cu defecţiuni periculoase, constatate de poliţia rutieră împreună u specialiştii Registrului Auto Român;
- depăşirea unei coloane de vehicule oprite la trecerea la nivel cu cale ferată cu revenirea sau nu în sensul de mers.
- circulaţia pe autostradă, pe spaţiul interzis care separă sensuriule de mers sau pe banda de urgenţă.

b. suspendarea exercitării dreptului de a conduce un autovehicul pentru 120 de zile şi aplicarea de la 21 la 100 puncte – amendă:
- conducerea sub influenţa alcoolului, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
- conducerea unui autovehicul al cărui certificat de înmatriculare este suspendat ori dovada înlocuitoare cu drept de cisculaţie, înmatricularea temporară sau autorizaţia de circulaţie a expirat;
- traversarea căii ferate când barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre ori în poziţia orizontală şi/sau semnalele sonore şI luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune;
- depăşirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectroul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloacele tehnice omologate şI verificate metrologoc;
- conducerea autovehiculului pe sensul opus de circulaţie al autostrăzii;
- nerespctarea interdicţiei de a conduce un autovehicul pe drumurile publice a autovehiculelor de transport marfă sau de persoane, precum şI cele destinate activităţilor de instruire în şcolile de şoferi, fără a deţine autorizaţie în acest sens.

În situaţiile prevăzute la litera b) titularul este obligat să efectueze verificarea medicală şi psihologică, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule prelungindu-se până la prezentarea documentului prin care este declarat de către medic şi de către psiholog "apt pentru a conduce autovehicule".

Sancţiuni pentru nepredarea la timp a permisului de conducere

Majorarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine în situaţia în care titularul nu a predat permisul de conducere:
a. în termen de 15 zile de la data comunicării procesului – verbal prin care a fost aplicată şi sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule;

b. în termenul notificat de poliţia rutieră, în cazul cumulului de puncte de penalizare

c. în termenul notificat de poliţia rutieră din Instectoratul general al Poliţiei Române prin care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o faptă săvârşită şI sancţionată într-un alt stat, potrivit legii;

d. în 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care a fost respinsă plângerea introdusă împotriva procesului – verbal de constatare a contravenţiei;

e. în cazul în care, într-un interval de 6 luni de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, se dispune o nouă suspendare;

f. titularul permisului de conducere nu s-a prezentat pentru susţinerea testului de verificare a cunoaşterii reguilor de circulaţie sau nu l-a promovat. Permisul de conducere se anulează de către poliţia rutieră care îl are în evidenţă pe contravenient dacă acesta săvârşeşte într-un interval de 3 ani de la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce intervenită ca urmare a săvârşirii uneia dintre contravenţiile pentru care legea prevede suspendarea pentru 120 de zile, o nouă astfel de faptă.

Mare grijă cui împrumutaţi maşina!

Au fost stabilite obligaţii pentru proprietarul sau deţinătorul mandatat care încredinţează autovehiculul unei alte persoane.

Prevederile care îi vizează pe proprietarii de maşini sunt:
● să comunice Poliţiei Rutiere, la cererea acesteia şi în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;
● să verifice dacă persoana căreia îi încredinţează vehiculul are permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul;
● vehiculul încredinţat pentru a fi condus să fie înmatriculat sau înregistrat, după caz;
● să nu încredinţeze vehiculul dacă are cunoştinţă că acesta are defecţiuni la sistemele care concură la siguranţa circulaţiei rutiere;
● să nu încredinţeze vehiculul unei persoane aflată într-o vădită stare de oboseală, ori care se află sub influenţa alcoolului.
 
● În termenul notificat de poliţia rutieră din Inspectoratul general al Poliţiei Române prin care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o faptă săvârşită şI sancţionată într-un alt stat, potrivit legii;

● în 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care a fost respinsă plângerea introdusă împotriva procesului – verbal de constatare a contravenţiei;
● în cazul în care, într-un interval de 6 luni de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, se dispune o nouă suspendare;

● titularul permisului de conducere nu s-a prezentat pentru susţinerea testului de verificare a cunoaşterii reguilor de circulaţie sau nu l-a promovat

Permisul de conducere se anulează de către poliţia rutieră care îl are în evidenţă pe contravenient dacă acesta săvârşeşte într-un interval de 3 ani de la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce intervenită ca urmare a săvârşirii uneia dintre contravenţiile pentru care legea prevede suspendarea pentru 120 de zile, o nouă astfel de faptă.

Sursa: jurnalul.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali i-a găsit poreclă lui Valeriu Iftime: „Așa îi zicem”

astăzi, 14:04

Gigi Becali a dezvăluit că el și cei din conducerea staff-ului îl poreclesc pe Valeriu Iftime drept „Șampania”, fără să ofere mai multe detalii în acest sens. „...

Șofer amendat cu 2.000 de lei și lăsat fără marfă, vezi motivul!

astăzi, 13:30

În cadrul activităților specifice, pe drumul public din orașul Bucecea a fost oprită pentru control o autoutilitară care transporta 4,5 metri cubi de material lemnos fără a deține docume...

Un oraș din România ar putea interzice fumatul în anumite locuri în aer liber. „Trebuie respectat dreptul la sănătate”

astăzi, 12:15

Edilul unui oraș din România a transmis recent că susține interzicerea fumatului în anumite locuri în aer liber, o măsură implementată deja în alte orașe europene. &b...