Cod Portocaliu pe râul Prut şi râurile din bazinul hidrografic Başeu

Conform atenţionării hidrologice, transmisă de Institutul Naţional de Hidrologie în intervalul 25 iunie, ora 10.00– 26 iunie, ora 10.00 sunt în vigoare următoarele atenţionări:

- COD PORTOCALIU pe râul Prut, sector Oroftiana – acumularea Stânca - Costeşti, pentru localităţile limitrofe râului, respectiv Suharău, Hudeşti, Darabani, Păltiniş, Rădăuţi – Prut, Coţuşca, Mitoc, Manoleasa şi Ripiceni;

- COD PORTOCALIU pe râurile din bazinul hidrografic Başeu, pentru localităţile Ştefăneşti, Hăneşti, Mihălăşeni.

Având în vedere fenomenele prognozate, se impune luarea unor măsuri pentru protejarea populaţiei şi a bunurilor materiale.

În acest scop, Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a transmis Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă Suharău, Hudeşti, Darabani, Păltiniş, Rădăuţi – Prut, Coţuşca, Mitoc, Manoleasa şi Ripiceni menţinerea tuturor măsurilor luate încă din data de 23 iunie 2010.

CLSU din Ştefăneşti, Hăneşti, Mihălăşeni au fost înştiinţate asupra obligativităţii avertizării populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, analizării situaţiilor potenţiale de pericol şi instituirii serviciului de permanenţă la primării. Totodată, s-a transmis necesitatea îndepărtării materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea torenţilor.

Se impune supravegheriea permanentă, pe durata atenţionării, a podurilor, podeţelor şi a altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor. S-a dispus luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate de grindină, descărcări electrice, desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii unor arbori.

În cazul producerii fenomenelor vizate, membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să fie pregătiţi să participe la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţiilor, cu utilajele şi echipamentele din dotare, să valorifice la maxim resursele umane şi materiale aflate la dispoziţie.

CLSU trebuie să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate.

Localităţile limitrofe râurilor Jijia şi Siret au ieşit de sub incienţa Codului Galben.

La ora 11.00, în punctul pluviometric Oroftiana, la intrarea Prutului în ţară, cota de inundaţie (470 cm) era depăşită cu 33 de cm, fiind în scădere. La aceeaşi oră, la Rărăuţi Prut, cota de pericol a fost depăşită 31 cm, atingând valoarea de 631 cm.


Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ale I.S.U. Botoşani

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
307

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
443

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
574

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...