COD PORTOCALIU de inundații pe Jijia și COD GALBEN pe râurile Siret și Prut până luni

COD PORTOCALIU de inundații pe Jijia și COD GALBEN pe râurile Siret și Prut până luni

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Siret și Prut. În aceste condiții, au instituit Cod Portocaliu pe Jijia până pe 21 iunie 2021, la ora 12:00, și Cod Galben pe râurile Siret și Prut până pe 21 iunie, la ora 24.00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a luat deja măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Anunțul hidrologilor a venit după ce la orele amiezii a fost anunțat deja că un Cod Galben de ploi a fost prelungit pana mâine seara, la 23.00. Mâine se anunță o zi ploioasă, în județul Botoșani.

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

“Evoluţia fenomenelor meteorologice și hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”, a explicat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta