CNSAS de colecţie: ARTIŞTI care au "cântat" la Securitate

CNSAS de colecţie: ARTIŞTI care au "cântat" la Securitate
Actori, cântăreţi sau vedete de televiziune. Sunt personaje care au în comun celebritatea, dar nu numai. Numele de cod specifice, semnarea unor angajamente, dar şi notele informative date către Securitate pot fi alte elemente comune. Dacă pentru mulţi verdictul CNSAS este unul neclar, pentru alţii situaţia a fost lămurită.

Cântăreţul Gheorghe Turda este prima vedetă din România pentru care instanţa a decis definitiv că a colaborat cu Securitatea. Potrivit CNSAS, în 1971, Turda s-a prezentat de bunăvoie la postul de Miliţie şi şi-a turnat mătuşa care voia să părăsească România, scrie Evenimentul Zilei.

Un alt colaborator al Securităţii a fost Ducu Bertzi. El a fost recrutat în 1988 şi a primit numele de cod "Victoria". Ducu Bertzi a pus la dispoziţia securiştilor garsoniera în care locuia.

Ducu Darie, fiul celebrului actor Iurie Darie, a avut două nume de cod, "Oleg" şi "Ion". Regizorul s-a întâlnit prima data cu Securitatea în 1982. Atunci, a primit apelativul de "Oleg" şi a plecat într-o vizită de documentare în Marea Britanie cu misiunea de a-l supraveghea pe ataşatul cultural britanic. Cinci ani mai târziu, Ducu Darie a renunţat la colaborarea cu Securitatea, dar a fost recrutat un an mai târziu, a primit numele de cod Ion şi a semnat un nou angajament.

Şi realizatoarea TV Cristel Ungar Ţopescu a fost recrutată de Securitate în 1987 pentru supravegherea colegilor de facultate şi a unui lector german. Ea a primit numele de cod "Laura". CNSAS a descoperit că a furnizat informaţii Securităţii referitoare la intenţia unei învăţătoare de a pleca în RFG, pentru efectuarea unui consult medical.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
47

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
23

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
1136

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...