CNA va monitoriza, in campanie, si OPINIILE jurnalistilor si analistilor

CNA va monitoriza, in campanie, si OPINIILE jurnalistilor si analistilor
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) va monitoriza, in campania pentru alegerile parlamentare, si emisiunile de opinie, in care jurnalistii si analistii exprima puncte de vedere pro si contra unei formatiuni politice, Consiliul dorind sa vada daca respectivele programe sunt echilibrate, informeaza agentia de stiri Mediafax.

Decizia de monitorizare a acestor emisiuni, care nu sunt marcate ca fiind electorale, a fost luata la propunerea Narcisei Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

"Problema este ca aceste posturi se afla in campanie electorala si noi ne prefacem ca monitorizam aparitiile reprezentantilor politici (...) Dezechilibrele sunt produse de radiodifuzor prin angajatii lor. Este un subterfugiu folosit de radiodifuzori", a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus monitorizarea emisiunilor de opinie difuzate de Realitatea TV, Antena 3, B1 TV, dar si de televiziuni locale.

"Trebuie analizate opiniile exprimate, pentru ca, daca faci propaganda cu jurnalisti ai postului, nu se cheama ca esti independent. Este vorba despre exprimarea opiniilor pro si contra unei teme. Sunt oameni care exprima doar o singura opinie, iar radiodifuzorul trebuie sa se echilibreze si sa invite persoane care au alta parere", a spus Narcisa Iorga. Ea a dat ca exemplu emisiunile de opinie de la Realitatea TV, la care participa Cosmin Gusa, care comenteaza diverse aspecte, si de la Antena 3, moderate de Mihai Gadea.

Rasvan Popescu, presedintele CNA, a obiectat spunand ca "regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului", de la debutul campaniei fiind monitorizate numai aparitiile candidatilor si ale reprezentantilor acestora in emisiunile electorale.

Popescu a mai spus ca unii jurnalisti pot avea intr-un anumit moment o opinie, pe care ulterior si-o pot schimba. "Opinia aceluiasi om se poate schimba de la zi la zi. Nu poti sa-i reprosezi omului opinia, atat timp cat acesta are dreptul la opinie", a spus Rasvan Popescu.

Insa Roxana Niculescu, directorul de programe al Romania TV, i-a intrebat pe membrii CNA cum pot fi puse "etichete" pe jurnalisti si pe analisti.

"Ar fi foarte interesant sa veniti in studioul de televiziune, sa vedeti ca toate discutiile care au loc aici (la CNA, n.r.) - care imi permit sa spun ca sunt cu caracter politic - se desfasoara la fel si in studioul de televiziune. Vreti sa fiti arbitru pe aceasta piata eminamente politica", a spus Roxana Niculescu. Ea a mai spus ca CNA doreste sa monitorizeze opiniile jurnalistilor si analistilor, in conditiile in care declaratiile presedintelui Traian Basescu nu sunt monitorizate de CNA ca fiind electorale, fapt care reprezinta "o ipocrizie".

In cele din urma, CNA a decis totusi sa monitorizeze si emisiunile de opinie, altele decat emisiunile electorale la care participa candidati si reprezentanti ai acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
22

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
87

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
30

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...