Clipe de panică pentru o familie din Botoșani care a rămas blocată în lift

O familie a trecut prin clipe de panică după ce a rămas blocată în lift.

Incidentul a avut loc într-un bloc de pe Calea Naţională, în timp ce doi soţi împreună cu bebeluşul lor au urcat în lift pentru a coborî de la un etaj superior.

O scurtă pană de curent a făcut ca ascensorul să se blocheze. La scurt timp totul a revenit la normal, dar cei doi au apelat serviciul 112 în momentul în care au ieşit din lift fiind foarte agitaţi și speriați. La vederea forţelor de intervenţie însă, cei doi adulţi au refuzat transportul la spital.

Cei doi au primit îngrijiri la fața locului, suferind atacuri de panică, iar apoi echipajul de ambulanţă, dar şi cel de la poliţie  au făcut ulterior cale întoarsă.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, în cazul în care te blochezi în lift:

1. Păstrează-ți calmul. Nu e nimic mai important decât să îți controlezi instinctul de a intră în panică, să te convingi că nimic rău nu ți se va întâmplă și să respiri adânc.

Dacă vei pierde controlul asupra minții și vei intră în panică, îți va fi mult mai greu să gândești clar asupra a ce ai de făcut că să ieși din lift.

Încearcă să te relaxezi, pentru că în acest fel vei lua decizii corecte. Dacă nu ești singur în lift, încearcă să îi calmezi și pe ceilalți, pentru că te pot neliniști și pe ține, dacă sunt agitați.

2. Lifturile MPIFMA sunt prevăzute cu lumina de siguranță în cazul căderii tensiunii, dacă în liftul acesta nu există lumina de siguranță, găsește o sursă de lumina și folosește-o, dacă s-a întrerupt curentul în lift.

Poți utiliza lanternă încorporată în telefonul mobil sau una individuală, însă nu o ține prea mult aprinsă, că să nu se termine bateria prea repede.

Lumina te va ajută să găsești mai repede butonul de panică și să ceri ajutor administratorului blocului, care va chema imediat specialiștii în lifturi, că să te scoată de acolo în siguranță.

3. Apasă butonul de panică. Fiecare lift este prevăzut cu un buton special de alarmă care ar trebui să se audă în toată clădirea și să alerteze administratorul blocului.

La ascensoarele MPIFMA fabricate și montate în ultimii 10 ani când se apasă butonul de alarmă se conectează un telefon direct cu dispeceratul non-stop MPIFMA și poți chema direct specialiștii în lifturi.

4. Dacă liftul este mai vechi de 10 ani trebuie să cauți în cabina liftului eticheta cu numărul de telefon de la dispecerat și suni pentru a chema specialiștii în lifturi.

Dacă nu ai telefonul la ține strigă cât de tare poți, pentru că vecinii tăi sau cei care trec prin preajma să te audă și să te ajute să ieși din liftul blocat.

5. Apasă pe butonul de deschidere a ușilor. E posibil că acesta să funcționeze pentru etajul de care ești cel mai aproape.

Dacă liftul nu are nicio reacție, încearcă să apeși pe oricare alt buton, e posibil că ascensorul să pornească spre un alt etaj și să poți ieși în siguranță acolo.

6. Așteaptă. Ai răbdare până vin ajutoare, fie că e vorba de specialiștii în lifturi sau de administratorul blocului.

Cel mai probabil, vecinii tăi sau oamenii care sunt în trecere prin clădire vor observă imediat că liftul nu mai funcționează și vor încerca să vadă ce s-a întâmplat.

După ce te-ai asigurat că ai anunțat pe cineva din exterior, poți încerca să îți găsești ceva de făcut. Dacă ai o revista, un ziar sau o carte la îndemână, consideră-te norocos. Trebuie să îți păstrezi energia, așa că răsfoiește o publicație. Fii calm și așteaptă să fii scos din lift.

Pentru a evita situația în care ai rămâne blocat minute în șir, asigura-te că revizia tehnică a liftului este făcută la timp.

Informații despre ultima revizie sau despre dată scadență a acesteia găsești în dreptul ușii liftului sau în interiorul cabinei acestuia.

 

Spune-ne opinia ta