Clauze abuzive: Bancile pledeaza pentru "furtul legal" al comisioanelor incasate ilegal

Clauze abuzive: Bancile pledeaza pentru "furtul legal" al comisioanelor incasate ilegal
Guvernul cedeaza din nou in favoarea bancilor in razboiul clauzelor abuzive. Autoritatile "promit" catre FMI judecarea proceselor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile nu vor avea efect retroactiv. Autoritatile "fac jocul" celor doua banci, BCR si Volksbank, care au dosare pe clauze abuzive, iar intregul sistem bancar va avea de suferit, sustin specialistii, relateaza business24.ro.  

 "Din punctul de vedere al bancilor care nu au clauze abuzive in contracte, acele banci care se straduiesc sa castige increderea oamenilor este catastrofal. Ma intreb de ce nu reactioneaza ceilalti bancheri. Practic, aceste banci care includeau clauze abuzive avea profituri mai mari, le faceau concurenta neloiala. In prezent, tot sistemul bancar asista cum doua banci sunt salvate in detrimentul tutoror celorlalti", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.   

 Desi castiga cele mai multe din procesele in instanta pentru clauzele abuzive incluse in dosarele de credit, clientii pierd in fata forurilor internationale, pe fondul presiunilor unor industrii puternice.    

Specialistii contactati de Business24 au comentat care va fi impactul celor doua masuri sustinute de Guvernul Romaniei in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI:


Ce inseamna: anularea clauzelor nu va avea efect retroactiv    

Practic, in cazul unui proces pe clauze abuzive intentat de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului sau ANPC, decizia de anulare a clauzelor abuzive se aplica doar pentru viitor, nu si retroactiv.   

 "Masura rezolva doar jumatate din problema. Dupa ce s-a dat o astfel de hotarare, toate contractele vor fi modificate si se inceteaza aplicabilitatea clauzelor abuzive din acel moment. Partea ramasa neacoperita: ce se intampla cu banii platiti pe clauze care se vor fi constatate nule", a explicat avocatul Gheorge Piperea.    

Scopul unei astfel de masuri este de a descuraja clientii sa mai dea in judecata bancile.     

"Practic, statul roman se apuca sa protejeze pe hotul care spune: `Eu am furat masina, insa nu am cu ce sa ajung acasa si atunci o pastrez`", a completat Piperea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
1

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
36

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
214

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...