Ciorna GUVERNULUI PONTA II: premierul propune două mega-ministere şi paritate în interiorul USL

Premierul Ponta propune apariţia a două noi mega-ministere în viitorul Guvern: Ministerul Controlului şi Ministerul Fondurilor Europene, susţin surse din USL. În schimb, rolul ministerului Dezvoltării ar putea fi redus. În momentul de faţă, propunerile premierului se află pe masa de lucru a USL, varianta finală urmând să fie definitivată în următoarele săptămâni.
 
"Dacă facem un guvern cu cinci ministere, credeţi că o să fie mai bun sau deştept? Asta e gândirea lui Boc. Pot să fie o sută de ministere; ideea e să fie mai puţini angajaţi", a fost poziţia primului-ministru Victor Ponta pentru a explica că are în vedere mărirea numărului de ministere în viitoarea structură a Executivului.

Noutăţile propuse de premierul Victor Ponta se referă la apariţia unui Minister al Controlului şi de un Minister al Fondurilor Europene, cu mai multă "forţă" şi "putere de decizie". Un minister al Controlului a existat şi în timpul guvernării Năstase, el fiind condus la vremea respectivă de Ionel Blănculescu. Ministrul coordona Garda Financiară, Direcţia Vămilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda de Mediu şi Corpul de Control al Guvernului. În cel de-al doilea minister, cel al Fondurilor Europene, vor trebui reunite toate autorităţile de management existente acum în celelalte ministere.

"Apariţia Ministerului Fondurilor Europene, ca unică instituţie decidentă în privinţa fondurilor europene, poate deveni realitate abia din 2014. Dacă ar exista în structura Guvernului după luna decembrie, ar trebui regândit rolul Ministerului Dezvoltării Regionale, care, probabil, ar trebui cuplat cu Ministerul Administraţiei", au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL.
 
Chiar dacă evită să se pronunţe public, liberalii nu sunt de acord cu atribuţiile Ministerului Fondurile Europene, în formula dorită de premierul Ponta.
 
 "Vom avea un alt doilea Minister de Finanţe, unul pentru interior şi altul pentru exterior. Va fi o mega-structură", au adăugat sursele citate.

Printre numele vehiculate în acest moment pentru a ocupa unul din cele două portofolii se află consilierul premierului Ponta, Eugen Orlando Teodorovici. PNL încearcă să o impună pe Ramona Mănescu - europarlamentar, în fruntea Ministerului Fondurilor Europene.
 
De asemenea, în interiorul USL există discuţii pentru spargerea Ministerului Economiei  în mai multe ministere. Astfel, pe lângă Ministerul Economiei, ar putea apărea un minister pentru Mediul de Afaceri, IMM şi Comerţ, condus de actualul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. De asemenea, există discuţii pentru apariţia unor ministere de sine stătătoare: Ministerul Turismului şi Ministerul pentru Tineret şi Sport.

Paritate în interiorul Guvernului
 
Victor Ponta şi-a asigurat partenerii de alianţă că în viitoarea structură cele două Alianţe din USL - Alianţa de Centru Stânga (PSD - UNPR) şi Alianţa de Centru Dreapta (PNL - PC) - vor avea o reprezentare paritară.
 
"Numărul de portofolii între ACD şi ACS va fi egal. Cum şi ce anume din portofolii se negociază în ACD este în responsabilitatea domniei lor, ce negociem în ACS este responsabilitatea noastră. Dar nu vorbim încă de pielea ursului din pădure. Dacă pe 9 decembrie seara avem majoritate absolută ca număr de mandate, evident că ne prezentăm la consultările cu preşedintele României în această formulă, a conducerii USL, iar eu pentru fi capabil pe 21 decembrie să vin cu Guvernul în Parlament. Am început din această perioadă să lucrez la cum îmi doresc eu sau cum văd eu structura Guvernului. În momentul în care finalizez o prezint colegilor mei din USL, nu voi prezenta înainte de 9 decembrie pentru că nu... lucrurile trebuie făcute într-o anumită ordine", a declarat premierul Victor Ponta.
 
Cine rămâne pe loc

 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean se află printre numele care au şanse foarte mari să se regăsească pe lista viitorilor miniştri, după 9 decembrie, dacă premierul Ponta va primi de la preşedintele Băsescu mandatul de a forma Guvernul. De asemenea, şanse mari are şi Dan Şova pentru a rămâne ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
 
Printre numele noi date ca sigure să facă parte din viitorul Cabinet Ponta se numără Liviu Dragnea - favorit pentru Ministerul de Interne şi Relu Fenechiu  pentru ministerul Transporturilor. "Sunt onorat de propunerea făcută de preşedintele Crin Antonescu. Dacă ea va fi concretizată, vă promit că veţi auzi de proiectul meu administrativ", a declarat pentru gândul Relu Fenechiu. Un alt nume dat ca sigur pentru viitorul Guvern este cel al lui Varujan Vosganian.
 
Surse din USL susţin că liberalii doresc să îşi impună un om de partid la Ministerul de Finanţe, după ce mandatul lui Florin Georgescu va expira. De asemenea, liberalii vizează Ministerul Sănătăţii pentru Eugen Nicolăescu. În schimb, PNL ar putea renunţa la Ministerul Muncii, condus în prezent de Mariana Câmpeanu.
 
Din guvern, ar urma să nu mai facă parte Leonard Orban, deoarece susţin cei de la USL, se doreşte un guvern politic. Cu toate acestea, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, are şanse să facă parte din viitorul Cabinet dacă ministerul va reveni celor de la PNL.
 
De asemenea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi cel pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, nu se vor regăsi în viitoare componenţă a Guvernului.
 
Bătălia pentru Ministerul Apărării

 
Ministerul Apărării este disputat în acest moment în actualul ministru, Corneliu Dobriţoiu, susţinut de preşedintele PNL, Crin Antonescu şi de fostul ministru Gabriel Oprea, care îl are de partea sa pe Victor Ponta. Primul-ministru Victor Ponta a precizat că ministerul care va reveni UNPR va fi acordat din cele negociate pentru Alianţa de Centru - Stânga (PSD - UNPR).
 
Funcţia de vicepremier urmează să revină PNL, ţinând cont de faptul că premierul revine celor de la PSD.
 
Discuţiile dintre cele două alianţe din interiorul USL se află în prima fază, în săptămânile următoare cele două părţi urmând stabilească ce ministere revin ACD şi ACS.

Sursa: gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără apă pe timp de noapte din cauza ”consumului ridicat din ultimele zile”: Zonele afectate!

Sunday, 22 December 2024

Nova Apaserv Botoșani anunță că începând cu data de 22 decembrie 2024, până  la data de 24 decembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe timp de noapt...

”Intrigă și iubire”, spectacolul care intră în istoria Teatrului din Botoșani!

Sunday, 22 December 2024

Revenirea în bătrânul și elegantul Teatru, după un deceniu de ”exil”, a însemnat și o nouă premieră a actorilor botoșăneni, cu un spectacol în regia lui Dum...

Tragedie în Turcia: Un elicopter medical s-a lovit de clădirea spitalului din curtea căruia decolase, patru oameni au murit!

Sunday, 22 December 2024

Patru persoane au murit duminică, într-un accident aerian în sud-vestul Turciei, când un elicopter de ambulanţă a intrat în coliziune cu o clădire a unui spital şi s-a pr...