Ciolos cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de lemn, dupa o sesizare primita pe Facebook

Ciolos cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de lemn, dupa o sesizare primita pe Facebook
Prim-ministrul Dacian Ciolos a cerut ministerelor Mediului si Afacerilor Interne sa modifice procedurile de avizare a transportului de masa lemnoasa.

Asta dupa ce a fost sesizat, prin intermediul unei postari de pe Facebook, asupra faptului ca exista o vulnerabilitate care permite efectuarea mai multor transporturi de material lemnos pe distante scurte, in aceeasi cantitate, folosind un singur set de documente.

"In urma postarii domnului Adrian Chirita, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Mediului sa verifice situatia. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare si codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obtinute cu putin timp inainte de controlul politiei, la vederea echipajului de politie", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.

Postarea la care se refera premierul este a unui cetatean care s-a folosit de aplicatia Inspectorul Padurii, prin care orice persoana poate sesiza politia, daca observa un camion ce transporta lemn iar transportul nu apare in sistemul online in care sunt trecute avizele necesare.

Adrian Chirita a observat un transport neautorizat in zona orasului Campulung Moldovenesc, insa avizul a aparut in sistem ulterior sesizarii pe care a facut-o la politie, urmata de un control asupra camionului efectuat de catre politisti.

"Procedura actuala are, intr-adevar, unele vulnerabilitati, existand inca loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioara a avizului de insotire, intr-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distante scurte, poate exista posibilitatea efectuarii mai multor transporturi de material lemnos, cu cantitati identice, prin utilizarea acelorasi documente" recunoaste Ciolos.

Prim-ministrul a solicitat Ministerului Mediului si Ministerului de Interne sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea sistemului, iar Inspectoratul de Politie Suceava si Garda Forestiera din acelasi judet au fost trimise sa verifice societatea careia apartinea camionul respectiv.

"Ii multumesc domnului Chirita pentru spiritul civic si pentru implicare si va asigur ca lucrurile semnalate nu vor ramane fara urmari pentru cei care incalca legea. Aplicatia Inspectorul Padurii a fost lansata in testare timp de o luna de zile tocmai pentru a primi feedback de la cetatenii care o utilizeaza si pentru a o imbunatati. Avem in continuare nevoie de ajutorul dumneavoastra si de al celor carora le pasa de padurile noastre", a conchis Dacian Ciolos.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat, pe 19 iulie, aplicatia mobila "Inspectorul Padurii", instrument de combatere a taierilor ilegale care vine in completarea sistemului "Radarul Padurii" si care ofera posibilitatea populatiei sa verifice, intr-un singur pas, legalitatea unui transport de lemne.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Primari cu apucături de mafiot

astăzi, 08:42
104

Apropierea alegerilor de pe 9 iunie și intrarea în campania electorală scoate ce-i mai rău din anumiți primari și acoliți ai acestora. Membrii Alianței Dreapta Unită se confruntă cu sit...

Fals polițist descoperit de DIICOT, ce ”arsenal” au găsit polițiștii în mașina unui botoșănean!

astăzi, 08:21
201

În luna ianuarie 2024, martorul denunțător G.G., care are calitatea de inculpat într-un dosar al DIICOT Iași, în care este acuzat de trafic de persoane și proxenetism, și se afl...

Anchetă la Săveni, după incendiul de la fosta moară de cereale: Focul ar fi fost pus intenționat! (Video)

astăzi, 08:02
198

Potrivit repreznetanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, incendiul de la Săveni a fost stins după aproximativ opt ore.Cauza probabilă ar fi acțiunea intenționată, ...