Cine trebuie sa depuna situatiile financiare pe 2014 pana la sfarsitul acestei luni?

Cine trebuie sa depuna situatiile financiare pe 2014 pana la sfarsitul acestei luni?
Bilanturile pe 2014 se depun pana pe 1 iunie, insa anumiti contribuabili trebuie sa indeplineasca aceasta obligatie mai devreme. Concret, exista cateva categorii de contribuabili care trebuie sa intocmeasca si sa depuna situatiile financiare pentru 2014 pana pe 30 aprilie.

Ordinul MFP nr. 65/2015 stabileste ca termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare aferente anului 2014 este 1 iunie.

Totusi, aceasta data nu este valabila pentru toti contribuabilii, unii dintre ei fiind obligati sa depuna bilanturile mai devreme.

Este vorba despre persoanele juridice fara scop patrimonial printre care se numara:

-asociatiile,
-fundatiile sau alte organizatii de acest fel,
-partidele politice,
-patronatele,
-organizatiile sindicale,
-cultele religioase,
-altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale.

Contribuabilii mentionati mai sus trebuie sa isi depuna bilanturile pe 2014 in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, adica pana pe 30 aprilie, se mentioneaza in ordinul aflat in vigoare din ianuarie.

Ce cuprind situatiile financiare cu termen pe 30 aprilie?

Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie in formatul prevazut de reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1969/2007.

Astfel, Ordinul MFP nr. 1969/2007 prevede ca situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial cuprind:

-bilant;
-cont de profit si pierdere;
-note explicative la situatiile financiare anuale.

In ceea ce priveste organizatiile patronale, sindicale si organizatiile fara scop patrimonial si care nu desfasoara activitati economice, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, acestea intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:

-bilant prescurtat;
-cont prescurtat al rezultatului exercitiului;
-note explicative la situatiile financiare anuale.

Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial sunt verificate de cenzori sau de auditori financiari, dupa caz.

De asemenea, bilanturile trebuie sa fie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale, in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul MFP nr. 1969/2007.

Bilanturile se pot depune direct la MFP sau online

Ordinul MFP nr. 65/2015 prevede ca situatiile anuale la 31 decembrie se pot depune, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Pentru depunerea situatiilor financiare anuale in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, contribuabilii trebuie sa foloseasca programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor Publice pe site-ul ANAF, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml, care contine datele de identificare a societatii comerciale, precum si un fisier cu extensia zip, se mentioneaza in actul normativ.

Fisierul cu extensia zip va contine situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege asa cum acestea sunt intocmite de contribuabili si scanate, alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.

Amenzile pentru cei care nu depun bilanturile pot ajunge la 4.500 de lei

Nerespectarea reglementarilor privind intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale a situatiilor financiare anuale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.

Astfel, pentru nedepunerea in termenul legal a situatiile financiare, amenda este cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare.

In situatia in care perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, amenda variaza intre 1.000 si 3.000 de lei, in timp ce, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, contribuabilii pot plati pana la 4.500 de lei, dar nu mai putin de 1.500 de lei.

De asemenea, pentru neintocmirea si nesemnarea situatiilor financiare anuale, amenda este cuprinsa intre 2.000 si 3.000 lei.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
434

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
146

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
416

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...