Cine sunt "penalii" care au câştigat un mandat în noul legislativ

Cine sunt "penalii" care au câştigat un mandat în noul legislativ
Rezultatele la Alegerile Parlamentare 2012 arata ca in noul legislativ se va constituii un grup semnificativ de senatori si deputati cercetati sau trimisi in judecata de catre DNA.

Gandul.info a contabilizat pana in prezent, doar pe baza rezultatelor preliminare, ca din noul Parlament ar urma sa faca parte 15 politicieni cu dosare penale sau urmariti penal. Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Relu Fenechiu, Monica Iacob Ridzi, Teodor Atanasiu, dar si Verginel Gireada sunt printre "penalii" din noul legislativ. Ei vor vota si vor decide asupra unor legi care privesc si Justitia in fata careia trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia. Acestora li se va adauga un alt contingent de deputati cu probleme de integritate.

Fost primar, condamnat în instanţă ales cu 66%

  Verginel Gireadă (PNL) a câştigat un loc de deputat în colegiul 1 Flămânzi din Botoşani cu 66,7% din voturi. Gireadă a deţinut două mandate de priamar în localitatea în comuna Mihai Eminescu. În luna aprilie Gireadă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. El a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost considerat vinovat de modificarea unui titlu de proprietate asupra unui teren. Instanţa nu a dispus şi interdicţia de a ocupa funcţia de parlamentar.  În declaraţia de avere Gireadă declară că deţine 40 de hectare de teren, două case, un autoturism, un tractor şi două utilaje agricole. Gireadă mai spune că are şi bijuterii de aproape 10.000 de euro. Viitorul deputat a împrumutat o companie privată cu 275.000 lei. Din declaraţia de avere rezultă că în timp ce Verginel Gireadă era primar soţia sa era angajată ca referent tot la primărie. La venituri Gireadă spune că a câştigat dina ctivităţi argicole 180.000 lei. Gireadă este şi vicepreşedinte PNL Botoşani.     Gorj: Liderul PNL reţinut pentru dare de mită şi abuz, senator cu 55% din voturi
Dian Popescu, preşedinte PNL Gorj devine sentor în colegiul 1 din judeţ. În iulie Dian Popescu a fost reţinut 24 de ore de procurorii fiind acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.Dian Popescu este acuzat de dare de mită, fals, uz de fals şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, iar Gabriel Titus Popescu pentru fals. Liderul PNL Gorj, Dian Popescu, şi fratele său Gabriel au fost reţinuţi iniţial în dosarul în care a fost arestat primarul comunei Peştişani, Florin Pavel. Ulterior, în 5 iulie, Tribunalul Gorj a decis ca cei doi să fie anchetaţi în libertate. Potrivit anchetatorilor, firma celor doi, Maserati Construct SRL, a început în anul 2008 construirea unui stadion în localitatea Peştişani, lucrările nefiind terminate nici în prezent, deşi aveau că termen de execuţie un an. Cu toate acestea, firma respectivă a încasat pentru lucrări neexecutate circa 150.000 de lei, conform unui raport al Curţii de Conturi, aflat la dosarul instrumentant de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Dosarul nu a fost încă trimis în judecată. Dan Voiculescu, senator de Bucureşti, judecat în dosarul ICA

Potrivit numărătorii paralele a USL, Dan Voiculescu a câştigat un loc de senator în colegiul 8 din Bucureşti. Liderul conservatorilor a fost trimis în judecată de către DNA în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Procurorii susţin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii in Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani.

Celelalte persoane trimise în judecată în acest dosar sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencipicopschi Gheorghe, Sorin Pantiş, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnişoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Dosarul a fost judecat de Curtea Supremă până în luna iunie, când Voiculescu a demisionat din Parlament, după care speţa a fost mutată la Tribunalul Bucureşti. Acum, dosarul va fi trimis din nou la Curtea Supremă, pentru că Voiculescu va redobândi calitatea de senator. După mai bine de trei ani de la începerea procesului, în acest dosar nu există o sentinţă.

Ion Stan, urmărit penal pentru trafic de influenţă, deputat de Dâmboviţa cu 66%

Aceeaşi numărătoare paralelă a USL arată că deputatul Ion Stan (PSD) a câştigat un nou mandat, în Colegiul 3 Voineşti, cu 66% din voturi. DNA a început urmărirea penală împotriva lui Ion Stan pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie, Dima estimând că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute".

Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan, parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

În interceptări, Ion Stan solicită ajutor financiar în campania electorală. Totodată, Dima le-a spus procurorilor că, în 2009, a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

În urma solicitării ministrului Justiţiei, Comisia Juridică a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă această cameră legislativă nu s-a mai putut întruni pentru a da, la rândul său, un vot în acest sens.

Trimis în judecată pentru trafic de influenţă, dar ales cu 61%

Olosz Gergely a obţinut un nou mandat de senator în Covasna, cu 19.711 de voturi (61,79%). La rândul lui, Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă.

În rechizitoriul dosarului în care deputatul UDMR Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, procurorii spun că parlamentarul a primit 400.000 de lei în parcarea Casei Poporului. Banii i-au fost daţi de către reprezentantul unor companii private. În schimbul sumei, Olosz şi-ar fi folosit influenţa pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii şi cu alte instituţii din subordinea ministerului.

Deputatul a declarat în faţa anchetatorilor că banii reprezentau în realitate un împrumut pe care el l-a intermediat. Olosz Gergely a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă.

Ales deputat în Covasna, condamnat la 3 ani de închisoare

Fostul secretar de stat Marko Attila a primit 11.297 voturi, respectiv 52,63% din voturile exprimate, obţinând astfel primul mandat de parlamentar.

Secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat, în acest an, la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe.

Recent, magistraţii Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă, fiind atacată cu recurs, care se află pe rolul Curţii de Apel Ploieşti.

Borbely, 88% în Mureş, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a obţinut 88% din voturi în Colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor din Mureş, câştigând astfel un nou mandat.

La începutul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

În 11 septembrie, Camera Deputaţilor a respins solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva lui Laszlo Borbely.

Dragnea, senator de Teleorman, urmărit penal de DNA pentru fraude electorale

Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a fost ales senator in colegiul 3 din Teleorman cu 68%. Liviu Dragnea este urmărit penal de DNA în urma fraudelor comise la referendumul din 29 iulie. Potrivit informaţiilor obţinute de gândul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre aceştia, câteva mii au trimis în timp real date despre prezenţa la vot, dar şi date despre câţi români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit şi indicaţii de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezenţa la secţiile de votare.

Fenechiu, trimis în judecată pentru dosarul "Transformatorul"

Relu Fenechiu (PNL) a obţinut un mandat de deputat în Colegiul 2 Iaşi cu 64% din voturi. Pe 28 iunie, Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA, alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.

Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA a trimis dosarul în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii susţin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revândut la suprapreţ societăţii Electrica Moldova.

Chiuariu, inculpat în dosarul Poşta Română

Tudor Chiuariu (PNL) a candidat în colegiul 2 Senat, Mehedinţi, judeţ în care USL a câştigat toate colegiile.

În decembrie 2010, fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, şi fostul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu, au fost trimişi în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, cei doi miniştri ar fi luat parte la trecerea frauduloasă a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Poştei Române în cel al unei firme private. Prejudiciul stabilit în acest dosar se ridică la peste 8 milioane de euro. În acest moment, Chiuariu este achitat în primă instanţă. Dosarul va fi judecat, însă, în recurs.

Mitrea, acuzat de luare de mită, câştigător cu 70,4%

De asemenea, Miron Mitrea (PSD) a câştigat un mandat de deputat cu 70,47%. Liderul PSD a fost trimis în judecată în martie 2009. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. Curtea Supremă a decis după doi ani că urmărirea penală trebuie refăcută. Dosarul de corupţie a lui Miron Mitrea a fost restituit DNA ianuarie 2011. Procurorii l-au înştiinţat că reiau urmărirea sa penală pentru luare de mită.

Monica Iacob Ridzi a obţinut un nou mandat de deputat din partea PP-DD prin redistribuire. Ridzi a obţinut 11.686 voturi în colegiul Colegiul 5 - Petroşani-Petrila-Aninoasa, iar contracandidatul de la PSD, 12.654 de voturi, adică 47% din voturi. Ridzi a fost trimisă în judecată pentru corupţie.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie -22 mai 2009, inculpata Iacob-Ridzi Monica-Maria, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

Pe 3 mai 2011, fostul ministru al Tineretului a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii.

Atanasiu, "coleg" cu interlopi în dosarul referendumului

Teodor Atanasiu a câştigat cu peste jumătate plus unu din voturi mandatul de senator în Colegiul 1 Alba. Aceasta deşi Atanasiu este urmărit penal de DNA în dosarul fraudelor de la referndum.

Teodor Atanasiu este acuzat de mită electorală şi de " folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală". Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, este acuzat de trafic de influenţă şi mită electorală. Procurorii arată că Atanasiu şi fiul ministrului Dobriţoiu au organizat împreună cu interlopul Măgurean Bogdan Cristian "trupe de intervenţie", care avea ca sarcină cumpărarea de voturi.

Procurorii mai arată că Dumitru Samson i-a promis interlopului Bogdan Măgurean că îi va falicilita diverse contracte cu ministerele guvernului Ponta. Contractele urmau să fie încheiate cu firma de pază a interlopului Bogdan Măgurean.

Victor Paul Dobre, fost ministru al Administraţiei a câştigat cu 69,9 % colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor din Galaţi. În 10 august, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a cerut Camerei avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători. Cererea a fost respinsă de Parlament.

Sebastian Ghiţă, patron de televiziune şi proaspăt deputat cu dosar de evaziune fiscală la 22 de ani

Sebastian Ghiţă, patronul postului RTV a fost ales deputat într-un colegiu din Prahova cu 69%. Ghiţă intră şi el în parlament cu un dosar penal care s-a judecat pe fond aproape 10 ani. In acest dosar Ghiţă este acuzat de procurori de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii, în legătură cu mai multe tranzacţii petroliere care au dus la prejudicierea bugetului de stat cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul a fost judecat de Tribunalul Bucureşti timp de 10 ani. În 2011 Tribunalul a emis prima decizie în acest caz. Ghiţă fiind achitat. Acum dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit rechizitoriului Ghiţă ar fi comis faptele în anul 2000 când avea 22 de ani.

Gigi Becali a căştigat un loc de deputat în colegiul 25 Bucureşti. Becali a fost trimis în judecată de către DNA în dosarul Valiza. Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Victor Piţurcă a fost acuzat de favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino, de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Becali a fost achitat in prima instanţă în acest dosar.

NOTA: În acestă analiză au fost incluşi parlamentarii cu probleme penale doar pe baza rezultatelor preliminarii ale alegerilor de duminică, fără a avea lista finală de parlamentari.

Sursa: Gandul.info

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
557

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
62

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
70

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...