Cine sunt beneficiarii "electoratei"

Guvernul Victor Ponta a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută varianta finală a actului legislativ prin care românii cu venituri reduse vor putea obţine o reducere a ratelor pentru o perioadă determinată. Care sunt avantajele şi problemele "electoratei"?
 
Românii care au credite la bănci și venituri sub 2.000 de lei pe lună pot solicita până la finele anului 2015 o reducere a ratei cu până la 900 de lei. Începând cu 2016 aceștia vor achita sumele rămase astfel neplătite către bănci, statul oferind în schimb o compensare sub forma unei deduceri de impozit pe venit. Premierul Victor Ponta anunțase înainte de începerea ședintei de Guvern de săptămâna trecută că Executivul va aproba această prevedere, scrie capital.ro.

Zielele trecute, Guvernul a publicat noul proiect de ordonanță, cu varianta finală a schemei fiscale. Pentru a para criticile aduse proiectului inițial, Guvernul a introdus unele modificări care, însă, spun specialiștii, pot da bătăi de cap serioase românilor. Multe aspecte sunt încă neclare, dar ar putea fi lămurite zilele viitoare. Principalele modificări sunt facilitatea pentru cei cu venituri de până la 2.000 de lei – În primă fază, proiectul prevedea acordarea acestei facilități pentru persoanele care nu încasează, lunar, mai mult de salariul mediu. Conform noii variante, beneficiari vor fi cei cu salarii de până la 2.000 de lei – şi norma care prevede că maximul facilităţii este de 900 de lei – debitorii vor putea solicita, până în 2016, o reducere cu maxim 50% a ratei, dar nu mai mult de 900 de lei, în această sumă fiind inclusă și "valoarea indexării". Încă nu este clar ce înseamnă "valoarea indexării", dar, cel mai probabil, potrivit specialiștilor consultați de Capital, este vorba de valoarea integrală a ratei, incluzând principalul, dobânda și comisioanele.

De asemenea, restructurarea creditului se face altfel: partea care a rămas neplătită din rată va trebui rambursată de clientul băncii din luna ianuarie 2016. Din ceea ce lasă de înțeles proiectul, pentru ca debitorul să nu fie sufocat de plăți începând cu 2016, pentru că ar avea de rambursat băncii atât rata de bază, cât și ce nu a achitat până atunci, ar putea fi vorba de o prelungire a perioadei de rambursare. În așa fel, efortul lunar de plată ar scădea. În proiect se mai menționează că, din 2016, beneficiarul va fi scutit de impozitul pe venit. Astfel, chiar dacă rambursează mai mult băncii, salariul încasat crește (prin scutirea de impozit). Cine obține însă o creștere salarială de la angajator, și va încasa lunar peste 2.000 de lei, în 2016, nu va mai beneficia de facilitate.

Probleme noului proiect

"Cei care apelează la astfel de facilități sunt priviți destul de rău de bănci, chiar dacă nu au avut nicio problemă la rambursare, și nu mai primesc, cel puțin pentru câțiva ani, credite", a explicat reprezentantul unui broker de creditare. De asemenea, pentru a fi scutit de plata impozitului pe venit, beneficiarul va trebui să prezinte, lunar, angajatorului, o serie de documente, în care să demonstreze plata ratei etc. "Vă dați seama ce bătaie de cap este atât pentru salariat, cât și pentru angajator. Multă birocrație", ne-a mai comentat brokerul. Apoi, din proiect nu se înțelege dacă scutirea la plată este plafonată la 900 de lei sau la impozitul pe un venit de 2.000 de lei, care reprezintă doar o treime din prima sumă menționează, respectiv 320 de lei.

Pe de altă parte, sunt defavorizați cei care ale căror salarii vor crește, deoarece nu vor mai beneficia de deducere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de detectoare de fum instalate de pompieri, în locuințele persoanelor vârstnice! (Video)

astăzi, 17:10

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. ...

PNL Botoșani, Eduard Mititelu: Tu știi ce face parlamentarul tău? (foto, video)

astăzi, 15:08

Partidul Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani a lansat o campanie de informare intitulată „Tu știi ce face parlamentarul tău?”. Eduard Mititelu, candidat din partea PNL ...

Vin primele autobuze electrice pentru Botoșani și Zona Metropolitană! (foto)

astăzi, 14:56

Marți, la Primăria Municipiului Botoșani, au fost semnate noi contracte de achiziție în cadrul proiectului „Modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Mun...