Cine este "Doamna Ioana" din GPS?

Cine este "Doamna Ioana" din GPS?
Unul dintre cele mai răspândite softuri de navigare GPS din România, i.GO, foloseşte drept ghizi virtuali două personaje principale: "Doamna Ioana" şi "Domnul Marcel".

"Mergeţi mai departe... trei... sute... şapte... zeci... de metri... după care... viraţi... la stânga", "Intraţi în sensul giratoriu.... şi părăsiţi-l la... a doua... ieşire", sunt câteva dintre frazele scurte şi fragmentate în intonaţie, uneori salvatoare, alteori enervante, rostite de cei doi ghizi virtuali care îi ajută pe şoferi să ajungă la destinaţie într-un oraş pe care nu îl cunosc.

"Doamna Ioana" se numeşte, de fapt, Mihaela Popa, iar "domnul Marcel" - Kovacs Hunor, şi niciunul dintre ei nu mai locuieşte în România.

Mihaela Popa (29 de ani) s-a stabilit la Boston, SUA, unde lucrează la gigantul Yahoo!, iar Kovacs Hunor (32 de ani) locuieşte la Budapesta, în Ungaria, şi lucrează pentru Geomant, o companie ce se ocupă, în principal, cu amenajarea şi funcţionalizarea de call-centeruri.

Mihaela şi Hunor s-au întâlnit în Budapesta, unde au înregistrat vocile pentru softul i.Go, la solicitarea unui prieten de-al lui Hunor.

"Înregistrarea a fost făcută în Budapesta, prin 2005. Un prieten de-al meu din Cluj, Simon Andras, de la Suncart, m-a rugat să-i găsesc un domn şi o doamnă care să înregistreze vocile pentru noul soft de GPS. Am tot întrebat şi am găsit-o pe Mihaela, pe atunci fiind şi ea aici, în Budapesta. Mai greu a fost cu vocea masculină. Am tot căutat şi până la urmă am înregistrat eu. Răsplata noastră a fost una mai mult simbolică. Am făcut-o ca să ajut un prieten şi pentru că era o experienţă inedită", zice "Marcel".

Hunor adaugă că înregistrarea în sine a durat o oră şi jumătate şi, probabil, ar fi durat mai puţin dacă el nu ar fi avut dificultăţi cu pronunţia corectă a anumitor silabe ori litere.

Mihaela Popa nu foloseşte softul la care a contribuit, fiindcă i se întâmplă să ajungă destul de rar în Europa şi în România.

"După ce am făcut înregistrările, am rugat câţiva colegi de serviciu din Budapesta să asculte vocea "Ioana" în timp ce vorbeau cu mine. Niciunul nu şi-a dat seama că e vocea mea şi aproape niciunul nu m-a crezut când i-am spus. Mai nou, mi-au spus nişte prieteni "Eşti vedetă în România, ca Ioana". Am auzit de la ei că am trimis pe cineva pe un drum forestier în Franţa, iar acea persoană n-a fost prea bucuroasă. Sunt şi eu curioasă să aflu ce cred şoferii despre "doamna Ioana". Înjurăturile nu mă deranjează, pentru că înţeleg frustrarea pe care o simţi când vocea din dispozitiv nu îţi spune ce ai nevoie", povesteşte "Ioana".

 


sursa: evz.ro

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
259

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
319

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
721

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...