Cinci metode simple și eficiente prin care vă mențineți ficatul sănătos

Ficatul este considerat "motorul" organismului datorita capacitatii sale de a coordona si indeplini aproximativ 500 de functii vitale la nivelul intregului corp. Dintre acestea, una dintre cele mai importante este detoxifierea si eliminarea substantelor daunatoare acumulate in organism.

Iată cinci metode naturale prin care vă mențineți ficatul sănătos:

1.Beți apă cu lămâie

Începeți-vă ziua cu un pahar cu apă în care stoarceți jumătate de lămâie. Lămâia ajută la eliminarea toxinelor și stimulează producerea bilei.

2.Mâncați alimente bogate în antioxidanți

Contaţi pe mecanismele naturale de detoxifiere cum ar fi broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles şi produsele din soia. Nutrienţii care îmbunătăţesc sistemul nostru imunitar sunt: vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, zinc şi magneziu. Aceste substanţe nutritive sunt puternic antioxidante, capabile să oprească radicalii liberi care afectează ţesuturile.

3.Bazați-vă pe plantele amare

Anghinarea, cicoarea, sparanghelul sunt un adevărat balsam pentru ficat şi ar trebui să primeze în hrana dumneavoastră. De asemenea, de folos pot fi ţelina, varza, lăptuca, pătrunjelul, sfecla roşie, ridichea neagră, merele, prunele şi strugurii. Acestea au proprietăţi hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare şi stimulează funcţia ficatului.

4.Consumaţi din plin alimente care conţin acid folic (spanac, ştevie, fasole, mazăre,linte, gălbenuş de ou),flavonoide (struguri roşii, mure negre, cireşe negre, coacăze negre, prune), magneziu (spanac, fasole, grâu, busuioc, pătrunjel, nuci, migdale), fier, sulfat de seleniu şi vitamine din complexul B: 2,3,6 si 12, deoarece toxicitatea în organism poate fi cauzată de deficienţa de nutrienţi de care ficatul are nevoie pentru detoxifiere. Bazaţi-vă pe salate, fasole, sucuri proaspete, cartofi gătiţi cu puţin ulei de măsline, nuci, seminţe, iaurt.

5.Evitaţi excesul de sare şi zahăr

Folosiţi, în schimb, ierburi proaspete, piper, ardei iute şi suc de lămâie pentru a intensifica aroma alimentelor. Prea mult zahăr nu este sănătos pentru nimeni, dar îi afectează cu atât mai mult pe cei cu un sistem imunitar deficitar.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

De ce FC Botoșani impresionează în Superliga, în 10 puncte!

astăzi, 08:42

Înainte de meci, Liviu Manolache, statisticianul Gazetei Sporturilor, subliniază în 10 puncte de ce FC Botoșani are un start formidabil de campionat. De ce e FC Botoșani pe loc de pl...

Medic: Bolile ni se trag de la excesul de alimente. Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea!

astăzi, 08:03

Organismul are mult mai multe resurse să gestioneze lipsa de alimente, decât să prelucreze excesul de hrană, iar studiile arată că în primele 24 de ore de post se consumă glucide, ap...

Avem printre cele mai mici salarii din România!

astăzi, 07:35

În luna iulie 2025, potrivit datelor statistice, câștigul salarial mediu net în România a fost de 5.517 lei. Cele mai mari câștiguri salariale medii nete au fost &ic...