Chirurg: "Un pacient îți dă bani din frică, nu din respect. Sunt foarte rare cazurile în care cineva înțelege că medicul e prost plătit și are nevoie de un ajutor"

"Cu un salariu mic nici nu prea ai incotro. Pe de alta parte sunt si pacientii care de multe ori au impresia ca daca nu accepti ceva de la ei ori vrei mai mult, ori ai ceva cu ei. Un pacient iti da bani din frica, nu din respect. Iti da bani din frica pentru ca vrea sa se asigure ca cineva va avea grija de el pe durata spitalizarii".

Stefan Gutue este medic specialist in urologie, absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti si pana anul trecut medic rezident. In prezent lucreaza in mediul privat. Este autorul cartii "Sunt rezident. What next?".

-Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca un medic rezident ar trebui sa aiba salariul de cel putin 5000 de lei. Deocamdata sunt doar niste vorbe, dar credeti ca ar ajunge acesti bani?

Dr. Stefan Gutue:
Eu castigam 1600 de lei pe luna. Nu am prins bursa, cu ea acum as castiga 2200 de lei. Pentru mine ar fi ajuns atunci, mi-ar ajunge si in momentul acesta 5000 de lei. Ar fi o suma care sa te scape de multe griji, ti-ar asigura acea igiena a traiului.

-Ar mai pleca medicii tineri daca ar avea la inceput de cariera asigurat acest salariu?

Dr. Stefan Gutue: Depinde ce gandesc pe termen lung. Daca isi fac calculul doar pe durata anilor de rezidentiat, probabil nu ar pleca. Daca se gandesc ce urmeaza sa faca pe termen lung dupa ce vor deveni medici specialisti, fara post probabil, atunci automat nu-si vor schimba planul de plecare. Un om serios care se gandeste ce face tot restul vietii, nu doar in anii de rezidentiat, isi spune ca vrea sa devina medic specialist in alta tara cu un salariu mult mai mare din start. Desi si acesti 5000 de lei nu sunt rai. Dar in vestul Europei salariul e mai mare si ai si o continuitate in sistemul respectiv. Un om serios, cu un plan bine facut, nu va fi tinut in tara doar de promisiunea aceasta.


OPEREZI IN FUNCTIE DE CE PILE AI

-Atunci care e principalul motiv pentru care pleaca medicii din Romania?


Dr. Stefan Gutue: E o optiune de cariera. Gandesc pe termen lung.

-De ce e atat de greu ca tanar medic specialist sa obtii un post intr-un spital?

Dr. Stefan Gutue:
In primul rand e vorba de lista posturilor vacante.

-Dar autoritatile se plang ca nu au medici suficienti.

Dr. Stefan Gutue:
Nu stiu exact la ce se refera cand spun asta. In provincie sunt multe spitale care au problema asta. Si acolo nu se duc foarte multi medici pentru ca nu au cu ce sa lucreze. Nu au materiale. Am avut un coleg care a lucrat un an la Slobozia si, cand era de garda, trebuia sa asigure mai multe linii [specialitati, n.r.]. Avea o responsabilitate mult prea mare si nu putea sa comande anumite analize, sa faca anumite investigatii intr-un timp scurt. Si daca se intampla ceva, el era de vina ca a lasat pacientul sa moara in spital. Dar sunt spitale de provincie in care nu as avea nici macar un ecograf prin care sa diferentiez o urgenta de alta. Si neputand sa fac asta, sunt nevoit sa trimit cazul mai departe. Practic, daca m-as duce in provincie, pe langa frustrarea profesionala, as fi doar un doctor care da mai departe cazurile in orasele unde ele pot fi tratate.

-Dar un medic tanar ar putea vedea mai multe cazuri intr-un spital de provincie decat intr-unul universitar.

Dr. Stefan Gutue:
Asa e, dar multi nu se incumeta sa plece in provincie pentru ca nu sunt suficient de bine pregatiti in timpul rezidentiatului. Oricum, ca tanar medic specialist ai o mica nesiguranta. Asta e valabil in toate tarile. Dar in Romania nu apuca toata lumea sa invete in rezidentiat sa faca ceva. Mai ales cand esti intr-o specialitate chirurgicala.

-De ce?

Dr. Stefan Gutue:
Pentru ca foarte multi rezidenti sunt aglomerati in centrele mari. Si in functie de preferintele medicilor, de ce pile au ca sa poata invata, apuca sa faca mai mult sau mai putin.


PACIENTUL ITI DA BANI DIN FRICA, NU DIN RESPECT

-Medicii rezidenti primesc spaga?

Dr. Stefan Gutue: Uneori da, alteori nu. Depinde si de oameni. Cu un salariu mic nici nu prea ai incotro. Pe de alta parte sunt si pacientii care de multe ori au impresia ca daca nu accepti ceva de la ei ori vrei mai mult, ori ai ceva cu ei. Un pacient iti da bani din frica, nu din respect. Sunt foarte rare cazurile in care cineva intelege ca medicul e prost platit si are nevoie de un ajutor. Iti da bani din frica pentru ca vrea sa se asigure ca cineva va avea grija de el pe durata spitalizarii.

-V-ati simtit vreodata umilit ca medic rezident in Romania?

Dr. Stefan Gutue: Mai degraba de catre stat, decat de pacienti. In fata unui pacient poti fi demn. Dar cum poti sa-i spui statului ca ar trebui sa-ti plateasca garzile? Ce sa faci intr-o asa situatie? Nu mai spun ca, in 2010, cand s-au facut acele reduceri de 25%, aveam un salariu net de 750 de lei. Mizerabil.

-Daca ati fi ministru al Sanatatii pentru o zi, ce ati imbunatati in programul de rezidentiat din Romania?

Dr. Stefan Gutue: M-as asigura ca rezidentii fac macar cate o tehnica operatorie cap-coada bine, din toate cele pe care le ai prevazute in curricula. Asta ar conta foarte mult. Nu te poti astepta ca un rezident de anul 4 in urologie sa faca 10 prostatectomii radicale pe an cum sunt prevazute in curricula. Insa fara macar o nefrectomie simpla, care e o interventie fara de care intr-un caz de accident rutier pacientul poate muri, nu as lasa niciun medic sa iasa din rezidentiat.

Mai mult pe Hotnews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități preventive în sistem integrat, desfășurate de specialiștii de la Antidrog cu elevii Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 20:00

Cei 120 de elevi participanți la activități au discutat împreună cu specialiștii antidrog și polițiștii despre planurile lor de viitor și despre modalitățile în care aceste obie...

Dramaturgi de toate vârstele, așteptați să participe la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”!

astăzi, 19:20

Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare - descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amato...

Valeriu Iftime, PNL: „Stau și mă întreb: Totuși, cine a condus județul ăsta?” (Video)

astăzi, 18:45

„Una din întrebări a fost direcția în care se îndraptă județul Botoșani, dacă este una bună sau greșită. Sigur că e neplăcut să afli că 80% dintre botoșăneni spu...