Unul dintre cei mai renumiți băcătari români ai momentului propune o rețetă de mici ”cum rar mai găsești, simplă, dreaptă și nu cere nimic complicat”.
”Rețeta mea de mici e de la Elena Dascălu, draga mea prietenă din Botoșani. O aveți aici, așa cum mi-a trimis-o ea. O rețetă de mici cum rar mai găsești. E simplă, dreaptă și nu cere nimic complicat. În sfârșit, am dat de rețeta de mici, am pus foaia în caietul de torturi și nu găseam!
Așadar:
4 kg carne vită
3 kg carne de porc
2 kg carne oaie
1 kg slănină
Carnea se trece de două-trei ori prin mașina de tocat. Nu e moft, e nevoie să fie foarte bine mărunțită.
Fierbem oase de vită și de porc, împreună cu condimente: coriandru, ienibahar, foi dafin, usturoi, cuișoare, până scade bine de tot. Eu pun cam 300 - 350 ml zeamă de oase. Apoi, probez câte un mic și mai pun dacă este nevoie.
(Chef Adi Hădean)
În zeama racită pun: sare 150 g, piper 20-30 g, coriandru 20 g, cimbru uscat 15 g, anason stelat 1 -2 mari, chimion 10 g, ienibahar 5-10 g, cuișoare 5 g, boia dulce 30 g, usturoi nu din cel iute, din cel aromat 80 -100 g, bicarbonat 30 g.
Când e rece zeama de oase și limpede, adăugăm toate condimentele pisate, inclusiv usturoiul pisat, dar nu și bicarbonatul, acesta îl adaug când pun zeama în pastă.
Lăsăm câteva ore bune sau chiar peste noapte în frigider, apoi frământăm la malaxor circa 1 oră. A doua zi, se trage un mic la grătar. Se gustă. Dacă mai cere, se mai drege cu ce trebuie. Atât. Nicio filosofie. Micii buni nu ies din grabă sau din rețete scurtate. Ies din carne aleasă, condimente cinstite și răbdare. Să fiți sănătoși!”, a transmis Adrian Hădean.