Cetățean german căutat pentru o fraudă de sute de mii de euro, prins la Vama Stânca-Costești!

Cetățean german căutat pentru o fraudă de sute de mii de euro, prins la Vama Stânca-Costești!
Un cetăţean german acuzat de o fraudă de aproape 500.000 de euro a fost încătuşat, joi, la Suceava şi a stat mai puţin de 24 de ore în arestul poliţiei judeţene, de unde a fost eliberat vineri de judecătorii Curţii de Apel, care au respins propunerea de arestare preventivă, făcută în baza unui mandat european de arestare.

Georg Xaver Schiele a fost depistat joi în punctul de trecere a frontierei de la Stânca-Costeşti, judeţul Botoşani, iar la verificările făcute de autorități s-a constatat că pe numele acestuia figurează un mandat european de arestare preventivă.

Neamţul era dat în urmărire internaţională din august 2013 de către Tribunalul Districtual din Breclav – Republica Cehă, fiind condamnat la închisoare într-un dosar în care era acuzat de o fraudă de aproximativ 500.000 de euro.

Adus joi după-amiază în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Schiele a fost reţinut pentru 24 de ore, iar vineri a fost dus la Curtea de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă, în vederea extrădării.

Judecătorii, însă, au respins propunerea procurorilor şi au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de cetăţeanul neamţ, care figurează cu domiciliul în Târgu Mureş, magistraţii interzicându-i să părăsească România, cel puţin pentru următoarele 30 de zile.

Procurorii au făcut deja contestaţie, iar o decizie definitivă în privinţa arestării sau rămânerii în libertate a cetăţeanului neamţ urmează să fie luată săptămâna viitoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Din datele solicitate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, cetăţeanul german a fost acuzat şi condamnat în Cehia pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, reţinerea şi însuşirea pe nedrept a beneficiilor angajaţilor.
La data de 26.05.2008, în calitate de preşedinte al Companiei Zefa Tvrdonice, împreună cu un cetăţean ceh – preşedinte al Consiliului de supraveghere din aceeaşi companie, cu intenţie, au pregătit şi efectuat tranzacţii comerciale, încheind cu Compania Orpella un contract de cumpărare în baza căruia fondurile şi proprietăţile de la prima companie au fost transferate la cea de-a doua, pentru preţul de 11.219.445 CZK (aproximativ 448.777 euro), ştiind că ei înşişi au cumpărat Compania Orpella, care nu avea nici un angajat şi nu desfăşura nici o activitate, şi au provocat pagube Companiei Zefa Tvrdonice în valoare de 12.282.030 CZK (491.281 euro), se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. 

Sursa: Monitorul de Suceava

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de elevi botoșăneni au participat la Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!” (foto, video)

Vineri, 10 Mai 2024
158

Vineri dimineață, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, începând cu ora 11:00, s-a desfășurat Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!&...

Un polițist din Botoșani, abia ieșit la pensie, a murit la doar 46 de ani! (foto)

Vineri, 10 Mai 2024
5015

Doliu și la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, după ce un coleg abia ieșit la pensie a trecut la cele veșnice.Agent șef principal de poliție Adrian Sobîrneț a mu...

Vrei să devii jandarm? Mai ai doar patru zile la dispoziție pentru a păși spre o carieră în Jandarmeria Română!

Vineri, 10 Mai 2024
302

Jandarmii din imagini au făcut acest „pas" cu câțiva ani în urmă, din dorința de a avea un loc de muncă sigur, care să le ofere satisfacții profesionale și personale și...