Cerşetorii din Botoşani, "muncesc" pe bani mulţi în judeţul vecin

Cei mai “bine plătiţi’ din branşă, nu sunt, cum ne-am aştepta, cerşetori din Suceava, ci din Botoşani, Iaşi sau din Neamţ şi mulţi alţi cerşetori ce nu au asupra lor acte de identitate. “Olteanul" reuşeşte să câştige, într-o zi bunicică, suma de 160 de lei.  “Mânuţă" vine în fiecare dimineaţă pe jos din Scheia până la “locul de muncă, însă seara, după ce îşi umple buzunarele, cheamă taxi-ul şi pleacă acasă .  “Wutang" câştigă destul de bine cerşind în centrul Sucevei, deşi are ajutor social şi locuinţă socială încă de pe vremea primarului Toma. Reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că “Oamenii care le dau bani acestor indivizi sunt principalii vinovaţi".

Trecem zilnic pe lângă ei cei mai mulţi dintre noi îi privim cu desconsiderare, unii scapă câte un leu în palmele lor întinse în semn de rugă. Ii cunoaştem de ani întregi şi uneori le strecurăm mai degrabă conspirativ bancnota, ei răspunzându-ne cu un “săru-mâna" şi un dat din ochi. Ei sunt cerşetorii Sucevei, foarte puţin dintre ei autohtoni, care populează colţurile de străzi cu vad şi care, mulţi dintre ei, câştigă mai mult decât un sucevean ce lucrează cinstit, cu un salariu mediu pe economie şi cu siguranţă, de câteva ori mai mult decât o biată pensionară ce scoate tremurând din portmoneu bănuţul lăsat în poala cerşetorului ce-şi bâţâie impresionant vreun membru al corpului.

O statistică realizată de Poliţia Locală Suceava, structură în subordinea primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, relevă faptul că cerşetoria poate constitui, la Suceava o sursă de venit mai profitabilă decât un serviciu onorabil, cu contract de muncă.

“Este vorba despre o reţea de cerşetorie, unii noi, alţii mai vechi în meserie, cu braţe sau picioare amputate, sau chiar sănătoşi dar prefăcuţi care deranjează foarte mult şi agresează cetăţenii municipiului Suceava", ne explică Liviu Manoliu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Suceava. 

El a arătat cum lucrătorii structurii pe care o reprezintă au depistat mai multe persoane care provin din Botoşani, Iaşi şi din Neamţ şi mulţi alţi cerşetori ce nu au avut asupra lor acte de identitate şi care de ani întregi au preluat vadurile importante pentru prestarea acestei “meserii’ din municipiul Suceava, de la intersecţii la intrări în biserici, de la uşi ale instituţiilor la crâşme. Liviu Manoliu a încercat astfel să arate că foarte puţin suceveni se ocupă cu cerşitul, majoritatea fiind “din import.

Citeşte mai mult pe Obiectiv de Suceava

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

astăzi, 19:51

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

astăzi, 18:45

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

astăzi, 17:45

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...