Cerşetorii din Botoşani, "muncesc" pe bani mulţi în judeţul vecin

Cei mai “bine plătiţi’ din branşă, nu sunt, cum ne-am aştepta, cerşetori din Suceava, ci din Botoşani, Iaşi sau din Neamţ şi mulţi alţi cerşetori ce nu au asupra lor acte de identitate. “Olteanul" reuşeşte să câştige, într-o zi bunicică, suma de 160 de lei.  “Mânuţă" vine în fiecare dimineaţă pe jos din Scheia până la “locul de muncă, însă seara, după ce îşi umple buzunarele, cheamă taxi-ul şi pleacă acasă .  “Wutang" câştigă destul de bine cerşind în centrul Sucevei, deşi are ajutor social şi locuinţă socială încă de pe vremea primarului Toma. Reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că “Oamenii care le dau bani acestor indivizi sunt principalii vinovaţi".

Trecem zilnic pe lângă ei cei mai mulţi dintre noi îi privim cu desconsiderare, unii scapă câte un leu în palmele lor întinse în semn de rugă. Ii cunoaştem de ani întregi şi uneori le strecurăm mai degrabă conspirativ bancnota, ei răspunzându-ne cu un “săru-mâna" şi un dat din ochi. Ei sunt cerşetorii Sucevei, foarte puţin dintre ei autohtoni, care populează colţurile de străzi cu vad şi care, mulţi dintre ei, câştigă mai mult decât un sucevean ce lucrează cinstit, cu un salariu mediu pe economie şi cu siguranţă, de câteva ori mai mult decât o biată pensionară ce scoate tremurând din portmoneu bănuţul lăsat în poala cerşetorului ce-şi bâţâie impresionant vreun membru al corpului.

O statistică realizată de Poliţia Locală Suceava, structură în subordinea primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, relevă faptul că cerşetoria poate constitui, la Suceava o sursă de venit mai profitabilă decât un serviciu onorabil, cu contract de muncă.

“Este vorba despre o reţea de cerşetorie, unii noi, alţii mai vechi în meserie, cu braţe sau picioare amputate, sau chiar sănătoşi dar prefăcuţi care deranjează foarte mult şi agresează cetăţenii municipiului Suceava", ne explică Liviu Manoliu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Suceava. 

El a arătat cum lucrătorii structurii pe care o reprezintă au depistat mai multe persoane care provin din Botoşani, Iaşi şi din Neamţ şi mulţi alţi cerşetori ce nu au avut asupra lor acte de identitate şi care de ani întregi au preluat vadurile importante pentru prestarea acestei “meserii’ din municipiul Suceava, de la intersecţii la intrări în biserici, de la uşi ale instituţiilor la crâşme. Liviu Manoliu a încercat astfel să arate că foarte puţin suceveni se ocupă cu cerşitul, majoritatea fiind “din import.

Citeşte mai mult pe Obiectiv de Suceava

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mecanic, zidar, vânzător, asistent medical și alte joburi în Botoșani – Peste 300 de locuri de muncă disponibile!

astăzi, 17:30

Potrivit datelor rezultate din declarațiile agenților economici privind locurile de muncă vacante, la data de 12.05.2025, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă ...

Accident la ieșirea din oraș, o cisternă s-a răsturnat! (Foto)

astăzi, 16:47

Un bărbat de 40 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier produs pe DE 58, la ieșirea din municipiul Botoșani. Evenimentul a avut loc în urmă cu pu...

Povestea preotului care a studiat Teologia la 51 de ani, după o boală. A slujit 10 ani într-un sătuc din Botoșani, fără salariu!

astăzi, 15:15

Aurica și Vasile Sarmanu, de 72, respectiv 73 de ani, sărbătoresc anul acesta 51 de ani de căsnicie. Părintele este originar din satul Ciprian Porumbescu, Suceava, iar preoteasa din satul Doro...