Ceremonial militar și religios, organizat la Botoșani, cu ocazia Zilei Armatei Române! FOTO, VIDEO

Ceremonial militar și religios, organizat la Botoșani, cu ocazia Zilei Armatei Române! FOTO, VIDEO
Astăzi se împlinesc 72 de ani de când Armata Română elibera ultima localitate de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Armata Română a înregistrat însă un preţ dureros: 58.330 de soldaţi declaraţi morţi, răniţi sau dispăruţi în lupta pentru eliberarea şi reîntregirea patriei lor. 

La Botoşani, Ziua Armatei a fost marcată printr-un ceremonial militar şi religios organizat la Monumentul Eroilor din municipiul Botoşani.

În frunte cu prefectul Dan Nechifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorin Birta, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, parlamentari, şefi de instituţii şi membri ai partidelor politice au plecat din faţa Instituţiei Prefectului şi au fost întâmpinaţi de militari  la Monumentul Eroilor. 

Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului care au căzut la datorie, după care au urmat depuneri de coroane la Monumentul Eorilor, iar festivitatea s-a încheiat cu defilarea militarilor, în aplauzele celor prezenţi. 

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. '

'Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare''.





























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
177

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
178

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
258

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...