Cercetat penal pentru ca a parasit locul accidentului!

Un conducător auto din Săveni este cercetat de poliţişti după ce a părăsit fără drept locul unui accident rutier soldat cu rănirea unui pieton care a traversat neregulamentar. Evenimentul rutier s-a petrecut duminica, in jurul orei 14.30, în comuna Santa Mare.

S. Constantin, de 48 de ani, din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, conducea un autocamion. In localitatea Santa Mare, judeţul Botoşani, a surprins şi accidentat uşor pe minorul B. I., de 13 ani, din satul şi comuna Dîngeni, judeţul Botoşani, care s-a angajat în traversarea drumului public prin loc nepermis şi fără să se asigure.

Deşi imediat după impact conducătorul auto a oprit autovehiculul şi s-a interesat de starea de sănătate a minorului, şi-a continuat ulterior deplasarea fără a anunţa organele de poliţie despre producerea accidentului.

Conducătorul auto a fost identificat de către poliţişti în jurul orei 22.00, pe raza localităţii Săveni, judeţul Botoşani, iar în în urma testării cu aparatul etilotest s-a constatat că nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Victima a fost transportată la Spitalul de Pediatrie Botoşani unde în urma investigaţiilor s-a stabilit că a suferit leziuni uşoare care nu necesită spitalizarea.

"Deşi din primele cercetări a rezultat că accidentul s-a produs din culpa pietonului, care s-a angajat neregulamentar în traversare, întrucât conducătorul auto a părăsit fără drept locul accidentului, acesta va răspunde penal pentru infracţiunea de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie. Totodată, se efectuează cercetări pentru a se stabili dacă în sarcina conducătorului auto se poate reţine vreo culpă în producerea accidentului", a precizat comisar Manuela Ieremie, purtator de cuvant in cadrul IPJ Botosani.


IN ATENTIA PIETONILOR:

Reamintim pietonilor că au obligaţia să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi ceilalţi participanţi la trafic.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la cularea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. 

OBLIGAŢIILE CONDUCĂTORILOR AUTO ÎN CAZ DE ACCIDENT:

Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
Părăsirea locului accidentului de către conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezulat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Nu constituie înfracţiune fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţa medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului.
 

BIROUL DE PRESĂ AL I.P.J. BOTOŞANI

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...