Centrul Judetean de Creatie, la ceas aniversar

Centrul Judetean de Creatie, la ceas aniversar
Cu prilejul aniversarii a 45 de ani de activitate a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Botosani, la Teatrul "Mihai Eminescu", in Sala de Marmura au fost organizate, joi, o serie de manifestari dedicate acestui eveniment.

La manifestari au participat directori ai centrelor de profil din tara, in frunte cu Oana Gabriela Petrica, directorul Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, oameni de cultura din Botosani si din tara, dar si din Republica Moldova.

De asemenea, au fost prezenti prefectul Costica Macaleti si senatorul liberal Viorel Grigoras.



Etnograful Margareta Mihalache, referent in cadrul CJCPCT Botosani, a prezentat filmul documentar “O lume rasturnata, despre care a spus: “Am preferat acest titlu pentru ca ma refer la scara de valori. Scara de valori din societatea traditionala in contrast cu scara de valori din societatea contemporana. Ceea ce este sigur, dupa ce veti viziona acest film, este faptul ca valorile din societatea traditionala au ajuns in lumea contemporana de fapt nonvalori. In acelasi timp, as face referirinta la o lucrare care apartine marelui Ernest Bernea, initulata ‘Sociologie si etnografie romaneasca’, in care face o cercetare asupra distrugerii relatiilor interumane. De asemenea, subiectul filmului meu nu ramane ancorat in domeniul etnografic, foloseste si domeniul sociologiei. Acest lucru l-am realizat datorita marelui istoric botosanean Ionel Bejenaru, care nu mai este printre noi. Prin articolul scris de domnia sa, intitulat ‘O familie de filantropi botosaneni: sotii Sofian’, filmul meu si-a gasit un cu totul si cu totul alt mesaj.

Evenimentul a continuat cu lansarea volumului “Datini si obiceiuri de iarna" a profesorilor Ion Ilie si Dumitru Lavric, cu fotografii realizate de Ozolin Dusa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
391

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
536

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
650

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...